Інфляція в листопаді прискорилася до 2%

07 грудня 17:50

З початку року ціни зросли вже на 42,3%. Попереду ще один традиційно інфляційний місяць – грудень.

 

Споживчі ціни в Україні в листопаді 2015 року порівняно з жовтнем зросли на 2,0%, повідомляє Державна служба статистики.

За даними статистичного відомства, з початку 2015 року інфляція становила 42,3%, а річна (до листопада минулого року) – 46,6%.

У жовтні продукти харчування подорожчали на 2,5%, в т.ч. яйця – на 13,1%, овочі – на 18,6%, молоко – на 5,0%, масло – на 4,1%. Фрукти подешевшали на 3,0%.

Ціни на алкоголь і сигарети знизилися на 0,6%.

Нагадаємо, що споживчі ціни в Україні в жовтні 2015 року порівняно з вереснем знизилися на 1,3%.

Несподівана жовтнева дефляція була викликана перерахунком ціни на газ для населення відповідно до рекомендацій МВФ. "Таке падіння зумовлене зміною в жовтні, згідно з рекомендаціями МВФ, методики розрахунку цін на природний газ, що використовується для потреб населення - врахована двухставочная структура ціни (чого не було в квітні 2015 року), яка введена в період опалювального сезону. В результаті у звітному місяці відбулося зниження споживчих цін на природний газ на 32,6%", - йдеться в документі Мінекономіки.

Читайте також: Інфляція у вересні прискорилася до 2,3%

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева впевнена, що через три роки інфляція в Україні становитиме 5%. "За нашими планами, через три роки у нас буде інфляція 5%. Зараз всім смішно, коли чують цю цифру, але я впевнена, що вже тоді зможу сказати, що місія виконана, а мости - добудовані", - заявила Гонтарева в інтерв'ю ZN.UA.