Індексація пенсій у березні торкнеться близько 10 мільйонів українських пенсіонерів

15 лютого 01:53

Три індексації пенсій, які відбудуться цього року, торкнуться різних категорій пенсіонерів

 

Підвищення пенсій, яке має відбутися з 1 березня, не є чиїмось подвигом або перемогою - це було передбачено бюджетом. Раніше гроші на всі індексації були розраховані Міністерством фінансів.

Це зазначила керівник Інституту цивільних свобод Галина Третякова у своєму виступі на телеканалі ZIK.

Експерт підкреслила, що оновлення пенсій за так званою справедливою формулою було вперше проведено в жовтні 2017 року.

"Справедлива формула передбачала залежність пенсії кожного від того, який він має страховий стаж і яка вага заробітної плати кожної людини під час її трудової діяльності до середньої заробітної плати по країні у відповідних періодах. Тепер ця формула буде доповнена ще і четвертим коефіцієнтом", – пояснила Галина Третьякова.

Така індексація зачепить більшість, але не всіх пенсіонерів. З майже 11,5 мільйонів пенсіонерів перерахунок торкнеться близько 10-ти мільйонів.

"У цьому році передбачено ще три різного роду індексації. Зокрема, з 1 січня змінилась мінімальна заробітна плата, і ті, хто отримують 40% від мінімальної заробітної плати – так звану соціальну пенсію, вже мають підвищення. З 1 липня зросте прожитковий мінімум для непрацездатних осіб, і це буде стосуватися тих, у кого мінімальна і максимальна пенсії. Таке ж підвищення відбудеться з 1 грудня. Всі ці індексації закладені в державний бюджет, гроші під це розраховував Мінфін, а тому це не чийсь подвиг або перемога", – зазначила Галина Третьякова.

Раніше повідомлялося, що 1 січня 2019 року підвищили пенсії для двох мільйонів пенсіонерів, які отримували мінімальну пенсію і мали понад 30-35 років трудового стажу. З січня мінімальна пенсія становить 1 497 грн, з липня зросте до 1 564 грн, а з грудня - до 1 638 грн.

У період з 2013 по 2017 рр. найбільше зросли пенсії у суддів - у грошовому еквіваленті вони збільшилися на 12,5 тис. грн. На другому місці за рівнем абсолютного зростання - пенсії прокурорів, які виросли на 3,8 тис. грн.

Найменше виросла пенсія у вчених - на 244 грн за 4 роки. У народних депутатів України в 2017 році порівняно з 2013 пенсії скоротилися на 171 грн.

Детальніше про пенсійну реформу в Україні читайте у статті Олександра Коваля "По кому дзвонить пенсійний дзвін" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".