Імпортерам знадобиться час для адаптації до гнучкого валютного курсу

13 лютого 10:16

Практично у будь-якій галузі вітчизняної економіки є залежність від зовнішніх постачань, і на перших порах учасники ринку будуть намагатися перекласти ризики на кінцевого споживача.

 

Українським імпортерам доведеться створювати систему контролю валютних ризиків після переходу до гнучкого курсу гривні. Таку думку висловив голова аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.

"Поки у сфері торгівлі учасники ринку просто намагаються перекласти ризики на кінцевого споживача. Але це не може бути нескінченним процесом. Конкуренція все одно буде змушувати імпортерів підходити до ціноутворення більш зважено", - зазначив експерт.

Орієнтованість України на імпорт призвела до того, що практично у будь-якій галузі економіки є залежність від зовнішніх постачань обладнання, матеріалів чи готової продукції.

"Девальвація гривні автоматично веде до подорожчання імпортованих енергоресурсів", - нагадав Чурін. У випадку з природним газом держава всіма силами намагається субсидувати населення, тому даний компонент поки незначно впливає на загальний рівень інфляції.

Інша справа - нафтопродукти. Їхнє подорожчання позначиться на транспортних витратах всіх підприємств і буде закладено в ціну кінцевої продукції. "Буде успіхом, якщо уряд зможе утримати інфляцію в межах 10%", - робить висновок експерт.

Але є й інші думки. "Якщо курс гривні зупиниться на сьогоднішньому рівні 8,5-8,6 грн/$, вплив на споживчі ціни буде невеликим - споживчий кошик подорожчає на 1,5-2,0%", - прогнозує головний економіст Dragon Capital Олена Білан. !zn