Імпорт тракторів в 2018 році виріс майже в п'ять разів – УКАБ

17 квiтня 18:00

В минулому році було ввезено в Україну 113,2 тис. одиниць тракторів.

 

Імпорт тракторів в Україну в 2018 році виріс майже в п'ять разів порівняно з 2017 роком - до 113,2 тис. од., з яких 2,2 тис. старих. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

Наголошується, що у вартісному вираженні тракторів було ввезено в 2018 році на $ 431 млн, що на 12,6% менше, ніж у 2017 році.

"У кількісному вираженні сумарний імпорт тракторів ріс в 2015-2016 рр. і 2018 році, а в 2017-му було значне просідання. Найбільше цієї техніки було імпортовано в минулому році", - відзначили в асоціації.

За інформацією УКАБ, якщо у кількісному вираженні імпорт тракторів зростав з року в рік, то в вартісному вираженні свого пікового значення він досяг в 2017 році, а 2018 пішов на спад.

"Що стосується уживаних тракторів, то в цілому за чотири роки їх частка в загальному числі імпортованих становила близько 4%. Це значно менше у порівнянні з зернозбиральними комбайнами, де цей сегмент займав половину всіх поставок з-за кордону", - відзначили в асоціації.

В УКАБ звернули увагу, що на відміну від зернозбиральних комбайнів, де "гарячий" сезон триває з кінця квітня по серпень, трактори активно завозяться з кінця зими по кінець квітня і в липні, в 2018 році активними були також осінні місяці.

Як пише в своїй статті для DT.UA Максим Мартинюк, в. о. міністра аграрної політики та продовольства України, українский агропромисловий комплекс - надзвичайно стійка система. Тільки протягом останніх 12 місяців галузь пережила стільки масштабних поворотів і потрясінь, що їх з лишком вистачило б для економік декількох країн.

Детальніше про здобутки та проблеми сільського господарства читайте в статті Максима Мартинюка "Український АПК не чекає іноземних інвесторів, він сам готовий до експансії на зовнішні ринки" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".