Гройсман так прокоментував можливість ще одного підвищення тарифів на газ

22 жовтня 23:00

За словами прем'єр-міністра, уряд працює над програмою монетизації субсидій.

 

Після підвищення ціни на газ для домогосподарств на 23,5% уряд не планує підвищувати тарифи ще раз, запевнив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Питання про те, що треба робити ще одне підвищення на 35% не стоїть і не може стояти. Цього не станеться", - заявив прем'єр в ефірі телеканалу ICTV у понеділок ввечері, 22 жовтня.

Гройсман повідомив, що в минулому році субсидіями під час опалювального сезону скористалися 6,9 мільйонів домогосподарств, і пообіцяв, що цього року субсидію зможуть оформити всі, хто її потребує.

За словами голови уряду, зараз Кабмін працює над програмою монетизації субсидій, яка повинна бути прозорою і зрозумілою.

Як повідомлялося, 19 жовтня України узгодила з МВФ умови програми фінансування SBA в розмірі 3,9 млрд доларів. Нова програма розрахована на 14 місяців і повинна замінити діючу програму розширеного фінансування EFF.

Очікується, що угоду буде затверджено наприкінці року, після того, як Верховна Рада ухвалить закон про державний бюджет на 2019 рік з урахуванням рекомендацій МВФ. Однією з умов угоди є відмова від практики подвійних тарифів на газ, і як наслідок, підвищення ціни на газ для домогосподарств.

Того ж дня Кабмін прийняв рішення про підвищенні тарифів на газ на 23,5% з 1 листопада. Таким чином ціна на газ за тисячу кубометрів становитиме 8555 гривень. Підвищення цін на газ різко збільшить навантаження на бюджет по компенсації цін. Витрати на субсидії зростуть ще на 20 млрд грн, тобто значна частина траншу за фактом відразу з'їдається. Між тим вже зараз 60,2% споживачів газу - одержувачі субсидій, а згідно з розрахунками після стрибка ціни їх частка може збільшитися до 72%.