Гройсман пообіцяв повернути знижені норми споживання газу

30 сiчня 12:07

Знижені норми для споживачів без лічильників будуть затверджені сьогодні.

 

Уряд поверне для споживачів без лічильників знижені норми споживання газу, які були скасовані судовим рішенням в кінці минулого року. Про це заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час сьогоднішнього засідання уряду.

"Ми повертаємося до тих норм – була 3,3 (куб. м газу на одну особу в місяць – ред.) буде 3,29 – на 0,1 менше. І таким чином, щоб люди платили відповідно зі справедливим об'ємом, а не завищеними. Ми на поводу у цьому питанні ні в кого йти не будемо. Ці норми (знижені – ред.) сьогодні будуть затверджені", – сказав він.

У відповідності з цим сплачувати платежі, виставлені споживачам без лічильників у січні, згідно з завищеними нормами не потрібно.

Повідомлялося, що Касаційний адміністративний суд Верховного суду наприкінці листопада 2018 року скасував дію встановлених постановою (яке було прийнято з порушенням регламенту) Кабміну №203 норм споживання природного газу для побутових споживачів без лічильників. Замість них вступили в силу попередні (встановлені постановою уряду №619 від 8 червня 1996 року в редакції від 1 жовтня 2014 року), завищені в два-три рази норми.

Постановою. що відмінено була скасована норми споживання газу на рівні 3,3 куб. м на одну людину для домогосподарств з газовою плитою і ЦГВ; 5,4 куб. м – з газовою плитою, без ЦГВ і водонагрівача; 10,5 куб. м – з газовою плитою та водонагрівачем. Постановою №619 знову вступили в силу норми, встановлені на рівні 9,8 куб. м, 18,3 куб. м і 23,6 куб. м на одну людину відповідно. На підставі різниці між цими нормами клієнти облгазсбытов в грудні 2018 року почали отримувати платіжки з урахуванням накопиченої за 30 місяців заборгованості.

Однако Міністерство енергетики та вугільної промисловості розробило і оприлюднило новий документ про норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників. При цьому міністерство запропонувало підняти ціну на газ для споживачів без лічильників.