Гройсман назвав "Нафтогаз" цинічним монополістом та запропонував повернути скандальновідомі премії

02 липня 14:23

В тому числі глава уряду заявив про відповідальність компанії за домовленість про транзит газу через Україну.

 

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав керівництву держконцерну "Нафтогаз України" про провал програми видобутку газу та закликав повернути премії, які вони собі виписали за перемогу у Стокгольмському арбітражі.

"Свого часу НАК провалила програму видобутку газу-2020, затверджену Урядом. Вони неефективно побудували власну стратегію, і зараз є проблема. Але конкуренція на ринку (завдяки конкурсам) дасть можливість швидко рухатися далі", – сказав Гройсман під час візиту до Полтавської області.

"А щодо керівництва НАК, то у мене немає з ними дискусій. Вони – достатньо цинічний монополіст, з яким мені не по дорозі. Я змусив їх у травні і в майбутні місяці знизити ціни на газ для населення. Вони мають продовжувати це й надалі. Пропоную також, аби вони повернули премії – це буде справедливо. Вони працюють на власні кишені, а на цьому потрібно поставити крапку. Їхній обов'язок – забезпечити транзит і збільшувати видобуток палива", - додав глава уряду.

При цьому Гройсма назвав прямим і беззаперечним обов'язком керівництва газового монополіста забезпечення транзиту газу європейським споживачам після 2020 року, а також збільшення власного видобутку газу задля досягнення енергетичної незалежності держави.

Як повідомляло ZN.UA, за виграні у Стокгольмі суди голова правління НАК Андрій Коболєв отримав 207 млн грн. Отримані на рахунок в "Ощаді" гривні Коболєв вирішив витратити на покупку доларів США, і відправив їх до Сполучених Штатів Америки, вказавши причину: "Допомога матері".

Пізніше Кабмін заборонив виплати бонусів і винагород менеджерам державних компаній, а Шевченківський районний суд Києва оштрафував Коболєва на 1 700 грн за відмову надати депутату Верховної Ради інформацію з переліком осіб, які отримали премії за перемогу у Стокгольмському арбітражі. Однак 30 жовтня 2018 року штраф скасували.

Детальніше про долю вже виплачених премій читайте в матеріалі Ігоря Маскалевича "Чекаємо танків Коболєва".