Григоришин остаточно програв Новинському й Лук'яненку в Лондонському арбітражі спір на $ 300 млн

11 жовтня 18:37

Рішення суду обійдеться Григоришину втратою понад 300 мільйонів доларів. Тяжба тривала з 2013 року.

 

Група "Енергетичний стандарт", що належить бізнесмену Костянтину Григоришину, остаточно програла народному депутату Вадимові Новинському ("Опозиційний блок") та його бізнес-партнеру Володимирові Лук'яненку арбітражний спір на більш ніж 300 млн доларів навколо великого машинобудівного підприємства ПАТ "Сумське НВО".

5 жовтня Високий суд Англії та Уельсу відмовив адвокатам Григоришина в апеляції на рішення Лондонського комерційного арбітражу від 9 травня 2016 року, згідно з яким "Енергетичний стандарт" має виплатити Новинському та Лук'яненку більш ніж 305,8 млн доларів, повідомляє Liga.net з посиланням на близькі до Григоришина та Новинського джерела.

55,8 млн доларів з цієї суми стосуються порушень Григоришиним акціонерної угоди (JVA) шляхом виведення коштів НВО на користь компаній "Техноімопрт" і ТОВ "Енергетичний стандарт"

У 2011-2013 роках "Сумське НВО" постачало продукцію через ці компанії, що контролюються Григоришиним, занизивши доходи другого акціонера НВО - Лук'яненко.

250 млн доларів Григоришин зобов'язаний виплатити Новинському в рамках виконання зобов'язань за опціонною угодою.

На сьогоднішній день 83,7% акцій ПАТ "Сумське НВО" належать кіпрській компанії Stremvol Holdings Limited.

За даними газети "Коммерсантъ", на початок 2012 року Костянтин Григоришин разом з почесним президентом заводу Володимиром Лук'яненком контролював 83,7% акцій ПАТ "Сумське НВО" через кіпрську Stremvol Holdings LTD.

Наприкінці 2012 року Лук'яненко продав "Смарт холдингу" Вадима Новинського 25% акцій в компанії Great Station Properties (через неї Лук'яненко контролював 48,9% Stremvol Holdings Limited, ще 51% акцій якої через UMS Holding володів Григоришин). Таким чином, Новинський став власником 10% НВО.

Також "Смарт холдинг" придбав опціон на покупку ще 75% акцій Great Station Properties, який дозволив би йому збільшити частку в НВО з 10 до 40%

"Сумське НВО" є одним з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій, широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості й атомних електростанцій.