Греція попросить ЄС і МВФ розширити пакет допомоги

16 травня 07:12

Греція у понеділок, 16 травня, звернеться до Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ) з проханням про збільшення допомоги, що надається, повідомляє агентство Bloomberg.

 

Засідання міністрів фінансів країн єврозони, яке пройде 16-17 травня, буде затьмарено арештом у Нью-Йорку голови МВФ Домініка Стросс-Кана, звинуваченого у сексуальних домаганнях, спробі зґвалтування і незаконному позбавленні волі.

Європейські країни-донори вимагають від Греції більш жорсткого скорочення бюджетних витрат в якості умови для збільшення пакету допомоги або надання додаткового часу на погашення боргів. Під час засідання, як очікується, буде обговорюватися питання про те, щоб розділити навантаження за порятунок Греції з утримувачами боргових зобов'язань цієї країни.

"Необхідно запобігти закриттю приватними інвесторами позицій за грецькими облігаціями у разі прийняття рішення щодо продовження терміну обігу боргових зобов'язань країни, що призвело б до збільшення навантаження на платників податків, - заявив міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле. - Якщо буде прийнято рішення про продовження терміну обігу паперів, воно повинно торкнутися всіх держателів облігацій Греції".

Курс євро до долара США опустився у понеділок до $1,4048 - мінімального рівня з 29 березня, в очікуванні рішення країн єврозони щодо Греції.

"Очевидно, що застосована до Греції програма працювати не буде, країні доведеться реструктуризувати боргові зобов'язання, - відзначає аналітик Brookings Institution у Вашингтоні Есвар Прасад. - Передбачалося, що Д.Стросс-Кан, який очолює МВФ, не допустить, щоб фонд повернувся спиною до однієї з країн Європи. Тепер, коли глава МВФ поза грою, в інвесторів з'являються сумніви".

Представником фонду на засіданні міністрів фінансів ЄС у Брюсселі буде заступник керуючого директора МВФ Немат Шафік.

На порядку денному зустрічі міністрів фінансів також схвалення пакету допомоги Португалії обсягом 78 млрд євро і розгляд кандидатури голови Банку Італії Маріо Драгі в якості нового президента Європейського центрального банку.

Згідно з прогнозом Єврокомісії, дефіцит бюджету Греції у 2011 році складе 9,5% ВВП замість цільового показника у 7,4%. Держборг країни, як очікується, досягне 157,7% ВВП, і грецька економіка знизиться третій рік поспіль.

85% інституційних інвесторів, опитаних Bloomberg, вважають, що країна буде змушена оголосити про дефолт за борговими зобов'язаннями. Більшість експертів прогнозує, що аналогічна доля очікує Ірландію та Португалію.