Гонтарєва заявила про загрозу зриву траншу МВФ та допомоги ЄС

17 листопада 17:11

Перешкодою для надання траншу може стати зволікання з реформами.

 

Україна може не отримати черговий транш Міжнародного валютного фонду і допомогу від Європейського Союзу через зволікання з проведенням реформ, заявила голова Національного банку Валерія Гонтарєва.

Вона додала, що реалізація реформ, на яких наполягають міжнародні партнери України, дозволить збільшити міжнародні резерви до $ 23,2 млрд на кінець наступного року, а також створить основу для подальшого поліпшення макроекономічної ситуації в країні.

"Якщо ми не будемо працювати, не будемо робити реформи, Національний банк не зможе гарантувати фінансову стабільність у державі", - сказала Гонтарєва.

Читайте також: Гонтарєва помітила стабілізацію на валютному ринку і готує лібералізацію

Раніше повідомлялося, що Місія Міжнародного валютного фонду розпочала свою роботу в Києві.

Нагадаємо, що 15 вересня Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення Україні чергового траншу в рамках програми EFF на $ 1 млрд. Таким чином, на даний момент загальна сума виділених коштів склала близько $ 7,62 млрд. В цілому передбачається виділення близько $ 17,25 млрд).

Економічні оглядачі DT.UA Юлія Самаєва і Юрій Сколотяний вважають, що урізаний третій транш МВФ може стати для України останнім, в тому числі, з-за нереалістичного проекту державного бюджету на 2017 рік.

"У країні, де майже половина населення в тій чи іншій формі є одержувачем соціальних виплат держави, до цих пір немає достатньо відповідальних політиків, здатних відкрито заявити про те, що українському бюджету це елементарно не по кишені. І український бюджет не буде реалістичним до тих пір, поки його видаткова частина буде формуватися, виходячи з політичних інтересів, а не реальних можливостей", - зазначають автори.

Детальніше про держбюджет і умови МВФ читайте в статті Юлії Самаєвої і Юрія Сколотяного "Сумні транш-бюджетні "торжества" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".