Гонтарєва розповіла, як НБУ працював з банками олігархів

05 листопада 10:00

Всі персональні гарантії від власників банків оскаржені в судах – Гонтарєва.

 

Національний банк України (НБУ) брав персональні гарантії від власників Приватбанку Ігоря Коломойського, банку Фінанси та Кредит Костянтина Жеваго, VAB Банку Олега Бахматюка за кредитами рефінансування. Про це сказала екс-глава НБУ Валерія Гонтарєва в інтерв'ю НВ.

"Ми допомагали Жеваго з рефінансуванням, взяли у нього в заставу Білоцерківську ТЕЦ. Я тоді сказала Жеваго, що якщо він не виконає персональну гарантію, то всі його активи підуть на користь держави і він залишиться в одних трусах. У чому він залишився? У нього все є. Де персональні гарантії? Всі вони оскаржені в судах. Ви розумієте, який бєспрєдєл у нас в країні?", – сказала вона.

Гонтарєва додала, що у Нацбанку з'явилися в заставі реальні активи Приватбанку - активи третіх осіб, яких у банку ніколи не було. При цьому вона уточнила, що раніше в НБУ не було реальної оцінки активів і не було персональних гарантій.

"Ми ввели нові правила по найкращим міжнародним стандартам. Ми взяли персональні гарантії всім майном у Жеваго, Коломойського, Бахматюка. Вони повинні були всім своїм майном відповідати, навіть годинниками. Але ніхто нічим не відповів", - сказала вона.

Нагадаємо, що НАБУ підозрює Нацбанк у співучасті у розтраті 12 млрд грн рефінансування.

На думку банкірів повернення "рефінанса" стало бізнесом для власників банків і чиновників НБУ.

Як писало DT.UA у статті "Де гроші?", більше 100 млрд грн розданого банкам-"зомбі" рефінансування не тільки пішли на фактичну підтримку бізнесів їх власників, але й перейшли на валютний і інші ринки. І вилилися в кінцевому підсумку у трикратну девальвацію національної валюти і 60-відсоткову інфляцію.