Гончарук вимагає переглянути обсяги торгівлі з ЄС

28 сiчня 19:23

Уряд виступає за оновлення торгової частини Угоди про асоціацію з ЄС.

 

Україна виступає за оновлення положень торговельної частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС, оскільки обсяг двосторонньої торгівлі товарами та послугами за 9 місяців 2019 збільшився всього на 9,6% і досяг $ 39,6 млрд. Про це заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

За його словами, Україна все активніше використовує тарифні квоти на безмитні поставки своєї продукції. Нинішні параметри положень Зони вільної торгівлі не відповідають реальному потенціалу співробітництва з ЄС.

Україна прагне узгодити з ЄС конкретні спільні кроки для взаємовигідного збільшення обсягів двосторонньої торгівлі. "Ми визначили ключовим напрямком нашої роботи підписання з ЄС Угоди АСАА, так званого промислового безвіза", - сказав прем'єр.

Прем'єр також зазначив, що головні цілі, які Україна планує досягти до 2020 року, - це поглиблення секторальної інтеграції в ЄС у сферах енергетики і цифрового ринку, посилити співробітництво митних органів, розширити і актуалізувати торгівлю, а також зробити Україну невід'ємною частиною Європейської зеленої угоди.

Як повідомлялося, Україна більше не претендує на створення митного союзу з ЄС, але розраховує на спрощення митних процедур.

Українські виробники за три тижні 2020 року вичерпали річні квоти з експорту меду.

З початку 2020 року українські експортери використовують можливості 19 з 40 тарифних квот в рамках поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Загалом на цей рік Євросоюз трохи збільшив квоти для 18 сільськогосподарських позицій. Серед них - м'ясо птиці (з 19,2 тисячі тонн до 20 тис. тонн) і яйця (з 2,7 тисячі тонн до 3 тисяч тонн).