Головними статтями в бюджеті-2019 буде фінансування пенсій та субсидій

24 листопада 07:49

Головний ризик майбутнього року - державний борг України.

 

Головними статтями в бюджеті майбутнього року буде фінансування пенсій та субсидій. Для покриття дефіциту ПФУ з держбюджету передбачено 166,5 млрд грн, що майже на 30 млрд більше, ніж у 2018-му. Це найбільша стаття витрат держбюджету після виплат за зовнішніми позиками. На субсидії в майбутньому році виділяють 55 млрд грн, сподіваючись, що верифікація і жорсткість правил призначення державної допомоги допоможуть утриматися в межах цієї суми.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. На її думку, враховуючи, що адекватного обліку споживання в країні досі немає, складно сказати, наскільки обґрунтовані ці надії. Так, якщо в попередні роки видатки на субсидії росли, причому істотно, то в поточному може не вистачити і 70 млрд грн.

"І все-таки головний ризик майбутнього року - державний борг України. Загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу складе 62% від ВВП України. Загальні виплати за держборгом у 2019 р. складуть близько 417 млрд грн, 57,3% - за внутрішніми боргами і 42,7% - за зовнішніми. Обслуговування державного боргу в 2019 р. потребуватиме понад 145 млрд грн.", - підкреслює оглядач.

Детальніше про бюджет-2019 читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Бюджет "розбудови" дитячих майданчиків" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".