Глава "Нафтогазу" через DT.UA просить Яресько оприлюднити розрахунки вартості українського газу

07 червня 16:05

Міжнародна компанія під керівництвом Мінфіну проводить розрахунок розміру ренти для газодобувних компаній і мінімальної ціни продажу газу українського видобутку без збитку.

 

Під керівництвом Мінфіну проводиться робота по визначенню оптимального рівня ренти для газодобувних компаній, що працюють в Україні. Про це в інтерв'ю DT.UA розповів голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

За його словами, в процесі розрахунку розмірe ренти, передбачається відповісти на запитання: за якою мінімальною ціною українські газовидобувні компанії повинні продавати газ в Україні, щоб не працювати зі збитками. В рамках цього проекту була залучена світова компанія IHS.

"На жаль, у нас прийнято ігнорувати закони економіки, які діють у всьому світі. Тому відповім цього разу іншим чином: ... Ми б хотіли попросити вас як незалежне видання звернутися до Мінфіну з вимогою оприлюднити результати цієї роботи. Там буде багато цікавих даних" - заявив Коболєв в інтерв'ю DT.UA.

Коболєв зазначив, що у звітності "Нафтогазу" як окремої юридичної особи собівартість видобутку природного газу не можна побачити, вона буде відображена у складі консолідованої звітності "Нафтогазу", яку планується випустити в липні.

"При цьому необхідно відзначити, що бухгалтерська собівартість, відображена у звітності, відрізняється від економічної собівартості видобутку, яка, крім операційних витрат, містить ще вартість капіталу (дохід, який могла б отримати компанія, якби вкладала гроші в альтернативні активи з аналогічним рівнем ризику)" - додає глава НАК.

Що стосується обсягів видобутку і споживання, то Коболєв надав такі дані: в 2014-му "Укргазвидобування" видобула 15,1 млрд кубометрів газу, з яких 1,1 млрд - газ, добутий у результаті спільної діяльності, 0,6 млрд - газ, використаний на технологічні потреби та для виробництва скрапленого газу. Таким чином, з видобутого "Укргазвидобуванням" газу в 2014 р. для потреб населення було використано 13,4 млрд кубометрів.

Загальний ресурс газу власного видобутку для населення в 2014 р. становив 13,8 млрд кубометрів (13,4 млрд - газ, видобутий "Укргазвидобуванням", 0,3 млрд - газ, видобутий "Чорноморнафтогазом" у першому кварталі 2014 р., і 0,1 млрд - газ, який на початок року знаходився у ПСГ). Населення в 2014 р. спожило 15 млрд кубометрів газу, при цьому 1,2 млрд було покрито за рахунок дорогого імпортного газу.

У 2014 р. НАК продала споживачам 28,3 млрд кубометрів газу, з яких населенню - 15 млрд, бюджетним організаціям - 0,7 млрд, ТКЕ для населення - 7,1 млрд, ТКЕ для інших споживачів і промисловості - 5,5 млрд. Крім того, було продано газу на технологічні потреби облгазів і "Укртрансгазу", а також для АГНКС 2,9 млрд кубометрів, тобто сумарна реалізація "Нафтогазу" в
2014 р. становила 31,2 млрд.

Середньорічні ціни реалізації НАКом газу як товару в 2014 р. становили: населенню - 568 грн/тис. куб. м, бюджетним організаціям - 4346 грн, ТКЕ для населення - 925 грн, промисловості, бюджетним організаціям - 6313 грн./тис. куб. м (із ПДВ і цільовою надбавкою, крім населення та бюджету, яким НАК продає газ без цільової надбавки).

Читайте повний текст інтерв'ю Алли Єрьоменко з главою "Нафтогазу" Андрієм Коболевєм "Без ринкової ціни ринку газу не буде!" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".