Глава МВФ помітила ознаки відновлення економіки України

15 вересня 02:50

Крістін Лагард закликала владу України проводити зважену податкову політику і здійснити пенсійну реформу.

 

Україна досягла певних успіхів у подоланні економічної кризи, проте ще багато має бути зроблено, заявила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, коментуючи виділення 1 млрд доларів третього траншу програми розширеного фінансування EFF.

"Владі необхідно уникати змін податкової політики, які призводять до зростання дефіциту. Акцент повинен бути зроблений на поліпшення податкового та митного адміністрування", – йдеться в її коментарі, поширеному МВФ в ніч на четвер.

Лагард також зазначила, що "параметрична пенсійна реформа має вирішальне значення для зниження великого структурного дефіциту Пенсійного фонду, зменшення бюджетного дефіциту і державного боргу та створення можливості довести пенсії до прийнятних рівнів з часом".

За словами глави МВФ, монетарна політика проводилася професійно, і реформи фінансового сектора почали приносити результати.

"Слід продовжувати приділяти пріоритет скороченню інфляції і відновленню міжнародних резервів, а також створенню умов для поступової відміни адміністративних заходів,які ще діють", – порадила Лагард і додала, що влада повинна сприяти подальшому зміцненню банківської системи через рекапіталізацію, вирішення проблем зв'язаного кредитування та знецінених активів.

У цілому глава МВФ зазначила, що Україна проявляє ознаки відновлення, незважаючи на складні зовнішні умови й важку економічну кризу. Лагард також вважає, що попереду Україну чекає більш високе зростання економіки. На її думку, влада веде розумну макроекономічну політику, а також зробила сміливі кроки по приведенню тарифів на енергію до рівня відшкодування витрат.

Читайте також: Навіщо нам гроші МВФ?

Нагадаємо, в ніч на четвер, 15 вересня, керівництво МВФ ухвалило рішення про виділення Україні чергового траншу в рамках програми EFF. Про це повідомив президент України Петро Порошенко. Глава держави підкреслив, що виділення чергового траншу МВФ дозволить держаі отримати додатково мільярд доларів від США, а також 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги ЄС.