"Газпром" зірвав тристоронні переговори щодо транзиту через українську ГТС

14 вересня 00:49

Представників "Нафтогазу", "Газпрому" і Єврокомісії повинні були зустрітися в Брюсселі 12-13 вересня.

 

Представники російського ПАО "Газпром" проігнорували тристоронні консультації з питання транзиту газу через українську територію, заплановані на 12 і 13 вересня. Росіяни не прибули до Брюсселя для зустрічі з представниками НАК "Нафтогаз України" та Європейської Комісії, повідомив голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"На жаль, з боку РФ, з якоїсь причини, представники "Газпрому" не приїхали на консультацію. Напевно, вважають, що це не дуже цікаво", - розповів Коболєв в ході круглого столу в Києві в четвер, 13 вересня.

Головною темою консультацій мало стати обговорення перспектив транзиту російського газу через українську газотранспортну систему після 2019 року, а також потреби Євросоюзу в "блакитному паливі".

Раніше глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявляв, що можливе припинення транзиту російського газу через Україну завдасть шкоду економіці країни в розмірі приблизно 3,5 мільярда доларів, що дорівнює майже 3% ВВП держави. Також Коболєв називав неприйнятними пропозиції "Газпрому" щодо транзиту після 2019 року.

Нагадаємо, що 5 березня "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів в суді.

У зв'язку з цим Україна направила позов проти Росії до Всесвітньоъ торговельноъ організаціъ.

Докладніше читайте в інтерв'ю колишнього торгового представника України Наталії Микольської "Україна тільки вчиться відстоювати свої права у світі та на зовнішніх ринках"" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".