"Газпром" подасть апеляцію за транзитним контрактом з "Нафтогазом" до кінця березня

13 березня 19:43

На думку глави "Газпрому", Стокгольмський арбітраж прийняв асиметричне рішення, яке зачепило інтереси компанії і зробило нинішні контракти з Україною невигідними.

 

До кінця березня російський газовий монополіст "Газпром" подасть апеляцію в Стокгольмський арбітраж з транзитним контрактом з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", заявив глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим, повідомляє "УНІАН".

"Ми вже подали апеляцію за контрактом на постачання газу в Україну, до кінця березня буде подана апеляція за контрактом на транзит і ініційована процедура розірвання контрактів в установленому порядку", - сказав Міллер.

На його думку, Стокгольмський арбітраж прийняв асиметричне рішення, яке порушило баланс інтересів сторін за двома контрактами компанії-монополіста – контрактом на постачання газу в Україну і транзитного контракту.

"За рішенням Стокгольмського арбітражу "Газпром" заборгував НАК "Нафтогаз України" 2,56 мільярда доларів. І відразу НАК "Нафтогаз України" зробив заяву про те, що і за майбутній 2018 рік, і за 2019 рік, до кінця дії контрактів, НАК "Нафтогаз України" на підставі рішення Стокгольмського арбітражу стягне з нас ще штрафи, і ми будемо змушені заплатити ще кілька мільярдів доларів", - сказав Міллер.

Він додав, що в таких умовах для "Газпрому" ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору, і "Газпром" ухвалив рішення про початок процедури розірвання контрактів в судовому порядку через Стокгольмський арбітраж.

Раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром РФ заявляв, що процес розірвання контрактів між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України" займе 1,5-2 роки.

28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію на суму $ 4,63 млрд за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі російський газовий монополіст повинен сплатити 2,56 млрд доларів на користь "Нафтогазу".

У відповідь "Газпром" заявив про розірвання контрактів з Україноюі повернув "Нафтогазу" аванс за березень.

Детальніше про протистояння двох енергетичних гігантів читайте в матеріалі Алли Єрьоменко та Олександра Малиновського "Стокгольмський бумеранг" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".