"Газпром" не втрачає надії ще три роки продавати Україні непотрібний газ - Bloomberg

12 лютого 10:05

Плани "Газпрому" виглядають оптимістично, враховуючи, що Київ за останні роки в рази знизив залежність від російського газу.

 

Незважаючи на те, що Київ перестав закуповувати газ у РФ ще в листопаді, "Газпром" планує продавати газ Україні ще як мінімум три роки (до закінчення терміну дії контракту у 2019 році - ред.), розраховуючи забезпечити собі частку у не менш ніж 41% потреб країни за минулий рік, пише Bloomberg.

"Навіть після того, як Україна припинила закупівлі газу з Росії в листопаді, "Газпром" планує відновити і підтримувати експорт принаймні ще три роки", - пише видання з посиланням на непублічний бюджет російського газового монополіста, розроблений наприкінці грудня.

Зазначимо, що частка "Газпрому" в імпорті газу в Україну вже скоротилася до 37% в 2015 році, а в цілому в споживанні газу в Україні за минулий рік - до 18%.

На наступні три роки "Газпром" закладає в бюджет три сценарії обсягу поставок: 8,8 млрд куб м, 10 млрд куб м і 14,1 млрд куб м щорічно.

Примітно, що в 2015 році "Газпром" зміг продати Україні всього 6,1 млрд куб м на $ 1,7 млрд. У нинішньому 2016 році Україна має намір в цілому імпортувати 11-13 млрд куб. м газу, причому, весь обсяг імпортного газу може бути забезпечений за рахунок реверсних поставок з Європи.

Видання нагадує, що обсяг продажів "Газпрому" в Україну, яка є одним з ключових елементів газотранспортної інфраструктури в ЄС, впали на 90% за останні 10 років.

Бюджет "Газпрому" містить кілька сценаріїв, в тому числі той, що відображає середню ціну продажу газу в Європі, яка в цьому році може бути на 15% нижче, ніж прив'язані до вартості нафти ціни в контракті з "Нафтогазом".

Нагадаємо, що на перший квартал 2016 року Росія змогла знизити ціну до $ 212. Але і ця ціна не влаштувала "Нафтогаз", який купує газ по реверсу в Європі за значно нижчими цінами.

Читайте також: Єврокомісія визначила 14 енергопроектів для зниження залежності від поставок газу з РФ

Нагадаємо, в 2015 році Україна скоротила імпорт газу на 16%, до 16,4 млрд куб. м. при цьому, ситуація з джерелами поставок кардинально змінилася. Основний об'єм Україна отримала реверсом з Європи (63% від усього імпорту, або 10,3 млрд куб. м); залежність від газу з РФ зменшилася більш ніж у 2,4 рази (закупівлі безпосередньо у "Газпрому" склали всього 6,1 млрд куб. м).

В Міненерго високо оцінюють шанси України обійтися без закупівель російського газу до кінця цього і навіть у наступному осінньо-зимовому опалювальному сезоні.