"Газпром" не поспішає розривати угоди щодо "Південного потоку"

08 грудня 11:06

Газовий монополіст не поспішає виконувати рішення Путіна про закриття проекту "Південний потік". Поки формально зупинено тільки судно-трубоукладчик, але воно і не починало будівельних робіт.

 

Російська влада не поспішає виконувати на практиці рішення про закриття "Південного потоку". Будь-які доручень про денонсацію міжурядових угод з країнами-учасницями проекту немає, пишуть "Ведомости" з посиланням на джерело, близьке до Міненерго РФ.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков не сказав, чи з'являться такі доручення. Не дали коментарі і в урядах країн-учасниць проекту: Болгарії, Сербії, Угорщини та Австрії.

Тим часом повідомлення про призупинення робіт на морській ділянці "Південного потоку" отримав лише генпідрядник з будівництва трубопроводу - італійська компанія Saipem.

Представник консорціуму South Stream Transport B. V., який реалізує морську ділянку "Південного потоку", говорить, що компанія призупинила роботи трубоукладочного судна Castoro Sei, яке використовується за контрактом з Saipem.

Правда, це судно до прокладання трубопроводу до цих пір і не розпочинало, а лише готувалося до початку будівництва. Інших змін у проекті не сталося.

Читайте також: РФ відмовилася від "Південного потоку" через низький попит на її газ в Європі - Fitch Ratings

При цьому представник South Stream Transport підкреслив, що у консорціуму чотири акціонера і тільки вони можуть прийняти рішення про внесення змін в план проекту або його можливу відміну. У "Газпрому" в консорціумі 50%, італійської Eni - 20%, французькій EdF і німецькій Wintershall - по 15%.

Представники Eni і EdF не відповіли на запити. Представник Wintershall повідомив, що акціонери South Stream Transport були заздалегідь повідомлені про припинення роботи судна. Від інших коментарів він відмовився до проведення консультацій з європейськими та російськими партнерами по консорціуму.

У вівторок 9 грудня міністри енергетики країн-учасниць "Південного потоку" зберуться без участі Росії, щоб обговорити долю газогону. Після цієї зустрічі обговорюватимуться подальші кроки з приводу проекту.