"Газова криза" завершилась - Міненерговугілля

06 березня 12:57

З 7 березня енергосистема країни працюватиме у штатному режимі.

 

Кризовий комітет при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості ухвалив рішення щодо завершення заходів для економії газу у зв'язку з завершенням кризової ситуації, написав радник міністра енергетики Максим Білявський на своїй сторінці в Facebook.

"Кризовий комітет при Міненерговугілля щойно прийняв рішення оголосити про завершення кризової ситуації, перехід в штатний режим роботи з 7 березня 2018 року", - написав він.

Раніше повідомлялось, що Міненерговугілля ввело обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн куб. м на добу.

Нагадаємо, що "Газпром" заявив, що направив "Нафтогазу" повідомлення про початок розірвання контрактів в суді. Рішення прокоментував глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. "Нафтогаз" домігся компенсації в сумі $ 4,63 млрд за недопоставку "Газпромом" узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень в Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $ 2.56 млрд на користь "Нафтогазу".

На жаль, Стокгольмський арбітраж не надав підтримку вимозі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" на перегляд тарифу на транзит в контракті з публічним акціонерним товариством "Газпром".

"Газпром" отримав, але повернув передоплату "Нафтогазу" за газ.Таким чином "Газпром" відмовився з 1 березня поставляти газ "Нафтогазу", що по суті є порушенням рішення Стокгольмського арбітражу. Також російський газовий монополіст продовжує порушувати технічні умови договору про транзит газу через Україну.

Детальніше про рішення Стокгольмського арбітражу і можливі наслідки читайте в матеріалі Алли Єрьоменко та Олександра Малиновського "Стокгольмський бумеранг" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".