Fitch: Відновлення світової економіки продовжується, незважаючи на тимчасове уповільнення зростання

29 червня 11:57

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважає, що відновлення світової економіки продовжується відповідно до очікувань, але йде нерівномірно у різні квартали і в різних країнах.

 

У своєму останньому глобальному економічному прогнозі Fitch Ratings відзначає, що поточне уповільнення зростання світової економіки викликане тимчасовими факторами: негативним впливом більш високих цін на нафту і стихійними лихами в Японії у березні 2011 року, йдеться у повідомленні агентства.

«Про крихкість глобального економічного відновлення свідчать слабке зростання ВВП в 1 кв. 2011 року у декількох найбільших економіках, уповільнення показників виробництва у світі і стурбованість з приводу впливу жорсткості кредитно-грошової політики на ключові ринки, що розвиваються», - зазначає Марія Малас-Мруех, директор в аналітичній групі Fitch за суверенними рейтингами.

Економічне зростання у США в 1 кв. 2011 виявилося нижчим, ніж очікувалось Fitch, що було обумовлено в основному ослабленням внутрішнього попиту. Fitch не змінило свій прогноз щодо помірного відновлення у США, а лише переглянуло у бік пониження прогноз зростання на 2011 рік з 3% на 2,6% з урахуванням більш слабких, ніж очікувалося, результатів за 1 кв. 2011 року.

В 1 кв. 2011 року, услід за землетрусом і цунамі 11 березня, відбулося різке зниження ВВП Японії, у результаті чого агентство переглянуло прогноз щодо зростання ВВП країни за повний 2011 рік з 0,9% на 0,5%. Агентство очікує V-подібного відновлення економіки протягом другої половини 2011 року. Цьому буде сприяти відновлення експорту і поповнення запасів споживачами в міру припинення перебоїв з постачаннями і відновлення зростання споживання. В даний час Fitch прогнозує зростання ВВП на 2,7% в 2012 році (у попередньому звіті прогнозувалося зростання на 2,2%).

У Великобританії (хоча додатковою перешкодою для відновлення стали тимчасові фактори) слабші, ніж очікувалося, показники за 1 кв. 2011 зі зниженням як споживання, так і інвестицій, послужили нагадуванням про те, наскільки крихким є відновлення - зростання як і раніше стримується зменшенням запозичень у населення і у фінансовому секторі. Агентство переглянуло у бік пониження прогноз щодо зростання ВВП у Великобританії на 2011 року на 1,4% (раніше 1,6%), але зберіг прогноз щодо зростання на 2012 році в 1,7%.

Хоча суверенна боргова криза в єврозоні продовжує залишатися широко обговорюваною темою, показники зростання в регіоні у 1 кв. 2011 перевищили прогнози Fitch, чому сприяло продовження значного зростання в Німеччині. Агентство очікує, що зростання ВВП в єврозоні становитиме 1,7% в 2011 році (раніше очікувалося зростання на 1,2%) і 1,8% в 2012 році (без змін щодо попереднього прогнозу).

Динаміка на ринках, що розвиваються, як і раніше є основним фактором економічного відновлення у світі. У той же час з'являються свідчення зниження зростання щодо 2010 року в міру посилення монетарної політики в контексті зростаючої інфляції. Fitch переглянуло у бік пониження прогноз щодо зростання для країн БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай) в 2011 році на 6,9% порівняно з 7,1% у попередньому глобальному економічному прогнозі. Це відображає очікуване уповільнення зростання в Китаї, Індії та Бразилії щодо рівнів 2010 року, в той час як в Росії Fitch очікує невеликого збільшення річного зростання реального ВВП у порівнянні з 2010 роком, чому сприятиме підвищення цін на нафту і зміцнення приватного споживання. За прогнозами агентства, зростання економік країн БРІК буде підтримуватися на рівні 6,9% у середньостроковій перспективі.

У контексті підвищення стурбованості щодо стійкості економічного зростання в Китаї Fitch проаналізувало потенційний вплив істотного уповільнення китайської економіки на економічне відновлення у світі. При цьому гіпотетичному сценарії, якщо зростання ВВП в Китаї знизиться до приблизно 4% в 2012 році і 5% в 2013 році, вплив на світову економіку буде серйозним, а країн в Азіатсько-тихоокеанському регіоні це торкнеться безпосереднім чином зважаючи на торгові зв'язки з Китаєм. Така ситуація також позначиться на зростанні ВВП у провідних країнах з розвиненою економікою, хоча негативний вплив буде згладжуватися більш низьким попитом на сировинні товари, що призведе до зниження цін на нафту і зменшення інфляційного тиску. Іншими ймовірними наслідками такого гіпотетичного стресового сценарію будуть проблеми на валютних і боргових ринках і скорочення доступності кредитних ресурсів, при цьому існуючі глобальні дисбаланси в галузі торгівлі та капіталу, швидше за все, посиляться.