Fitch покращив оцінку стану 8 українських банків

22 липня 08:20

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило зі «стабільного» на «позитивний» прогноз за рейтингами восьми українських банків і підтвердило всі рейтинги цих фінустанов («УкрСиббанку», «Укрсоцбанку», банку «Форум», «ПроКредит Банку (Україна)», «Правекс -Банку» і «ВТБ Банку (Україна)», а також державних «Укрексімбанку» і «Ощадбанку»).

 

Як повідомляє прес-служба агентства, дані рейтингові дії послідували за переглядом прогнозу в бік покращення за довгостроковими рейтингами дефолту емітента («РДЕ») України.

У Fitch відзначають, що зміна прогнозу за рейтингами перших 6-ти банків відображає більш високу вірогідність підвищення стелі країни Україна («B») слідом за зміною прогнозу за суверенними рейтингами.

«Державна стеля України, яка відображає трансфертний ризик і ризик конвертації, стримує довгострокові РДЕ банків в іноземній валюті, тому що обмежує ступінь, в якому підтримка з боку мажоритарних іноземних акціонерів цих банків може враховуватися в їхніх рейтингах. Довгострокові РДЕ банків у національній валюті «B+» також беруть до уваги ризики країни України», - йдеться у прес-релізі Fitch.

Перегляд прогнозу за рейтингам держбанків відображає думку Fitch про те, що хоча здатність держави надавати підтримку в разі потреби залишається обмеженою, про що свідчать суверенні довгострокові РДЕ «B», така здатність у даний час, швидше за все, покращиться, про що свідчить «позитивний» прогноз.

Рейтинги стійкості банків в іноземній власності відображають все ще слабку якість активів і потенційну потребу у подальшій рекапіталізації. Рейтинги також беруть до уваги в цілому невисоку прибутковість банків у результаті триваючого зменшення запозичень, зниження ринкових ставок і високої вартості кредитних ризиків. Кожен з цих банків повідомив про високі рівні проблемних кредитів (кредити із простроченням понад 90 днів) і реструктурованих кредитів. У середньому ці кредити разом склали 55% від кредитних портфелів на кінець 1 кв. 2011 р., а проблемні кредити окремо становили близько 20% (в кінці 1 півріччя 2010 р.: 56% і 18% відповідно). У той же час у деяких банках ці показники суттєво відрізняються від середніх значень. Більш високий рейтинг стійкості у «ПроКредит Банку» (Україна) відображає істотно нижчий рівень проблемних кредитів у цієї фінансової організації, хоча рівень реструктурованих кредитів відповідає даним у порівнянних банків.

Fitch відзначає, що появу нових проблемних активів було обмеженим у 1 кв. 2011 р., після того як у 2 півріччі 2010 р. було відзначено лише помірне зростання, що вказує на те, що рівні прострочених кредитів досягли дна. Здатність абсорбувати збитки за кредитами покращувалася в різному ступені на кінець 1 кв. 2011 р., оскільки банки нарощували резерви і отримували новий капітал. Однак, на думку Fitch, ця здатність все ще може виявитися недостатньою з урахуванням масштабу проблем, оскільки фінансові позиції позичальників ще не стабілізувалися.

Потенціал підвищення рейтингів стійкості банків може з'явитися у разі ефективного управління проблемними кредитами в операційному середовищі, яка є в цілому сприятливою, разом з подальшим зміцненням позицій капіталу.

Підтвердження рейтингів стійкості «Укрексімбанку» і «Ощадбанку» відображає істотну здатність абсорбувати збитки за рахунок їхніх позицій капіталу, стабільної структури фондування і хорошої ліквідності. У той же час ці рейтинги враховують ступінь проблем з якістю активів і високі рівні концентрації кредитування. Окрім того, рейтинг стійкості Ощадбанку відображає збереження невизначеності з приводу великого кредиту державної компанії НАК «Нафтогаз України» («CCC») і залежність від фінансової підтримки з боку НБУ за таким кредитом.