Fitch спрогнозувало умови нової угоди між Україною та МВФ

08 вересня 14:35

Серед зобов'язань України може бути прийняття закону про "спліт".

 

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings спрогнозувало умови нової угоди між Україною та Міжнародним валютним фондом (МВФ). Як випливає з огляду агентства, угода міститиме контрольні структурні показники.

Аналітики прогнозують серед зобов'язань України посилення нагляду за фінансовим сектором (закон про "спліт"), розвиток ринку землі, досягнення сталого прогресу в боротьбі з корупцією, прогресу в приватизації і створенні ринкового механізму для внутрішніх цін на газ.

Серед ризиків нової програми Fitch Ratings вказує поганий послужний список України при завершенні попередніх програм, а також потенційно негативні судові рішення, які призведуть до скасування реформ, зокрема щодо "Приватбанку", пише LB.ua.

Крім того, аналітики агентства вказують на ризики реалізації реформ на тлі можливої фрагментації представництва президента в парламенті у разі виникнення розбіжностей щодо політичних пріоритетів або тиску досі впливових корпоративних інтересів.

Поточну програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR 2,8 млрд, або близько $ 3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (близько $ 1,4 млрд) надано одразу, а умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні у травні, однак поїхала без рекомендацій про виділення чергового траншу. Новий візит місії МВФ в Україну очікується з 10 по 24 вересня.

За прогнозами НБУ, угоду про нову програму розширеного фінансування МВФ на строк 3-4 роки об'ємом від $ 5 млрд до $ 10 млрд може бути досягнуто до кінця поточного року, що дозволить до січня отримати перший транш по ній у розмірі близько $ 2 млрд.