Фінляндія спрощує працевлаштування іноземців через економічне зростання

17 травня 16:51

Країна відчуває дефіцит робочих рук.

 

У Фінляндії спрощують процедуру працевлаштування іноземців з країн за межами Європейської економічної зони. До недавнього часу в країні діяло правило, згідно з яким привілеї при заповненні вакансій отримували фіни і громадяни ЄС. Тепер через економічне зростання багато сфер діяльності відчувають дефіцит робочих рук. Про це пише ЕП з посиланням на Yle.

Наголошується, що в Південній Фінляндії вже не дивляться в паспорт, коли шукають працівників в області інформаційних технологій, будівництва або ресторанного бізнесу, йдеться в матеріалі.

"Видачу дозволів на роботу спростили через зростання економіки", - зазначив урядовий радник Оллі Сорайнен з Міністерства праці і економічного розвитку.

Спрощена процедура, однак, має складний політичний аспект. Збереження привілеїв традиційно підтримують профспілки і ліві партії, в той час як організації роботодавців вимагають зняти обмеження. Зараз перевагу мають останні.

У понеділок прем'єр-міністр Юха Сипиля заявив, що питання спрощення працевлаштування іноземців буде обговорено вже протягом нинішнього урядового терміну, незважаючи на те, що в уряді є партія "Синє Майбутнє", яка виступає проти цієї ідеї.

У четвер голова Центральної організації профспілок службовців STTK Антті Паломяки заявив про готовність полегшити процедуру отримання робочих віз за умови, якщо контролюючі органи будуть забезпечені необхідними ресурсами.

Повідомлялося, що над спрощенням системи працевлаштування іноземців з країн за межами ЄС також працюють Польща і Словаччина, а також Литва.

Нагадаємо, що Верховна Рада схвалила в першому читанні зміни до законодавства щодо господарської діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Законопроект №6275 в першому читанні підтримали 229 народних депутатів.