Фіни й угорці поскаржилися на якість російської нафти

17 грудня 16:49

Росія перенаправляє легку нафту на східні напрямки. Якість експорту в Європу погіршується.

 

Президент приватної нафтової компанії ЛУКОЙЛ Вагіт Алекперов повідомив про скарги традиційних покупців російської нафти Urals - угорської MOL і фінської Neste - на якість нафти, що поставляється.

"До мене звернулися і фіни, і угорці, - написали лист з проханням звернути увагу на якість нафти, що поставляється, на Urals", - сказав Алекперов журналістам, додавши, що буде звертатися до уряду з тим, щоб привернути увагу до цієї проблеми.

Алекперов відзначив, що всю легку нафту РФ стала перенаправляти на східні напрямки, в той час як на західних напрямках - основному ринку нафти РФ - якість поставленої нафти погіршується.

Як писало агентство Bloomberg, Саудівська Аравія виходить на європейський нафтовий ринок, проте найбільша загроза для РФ виходить з іншої частини Близького Сходу – Ірану.

"Східноєвропейські НПЗ орієнтовані на переробку російської нафти сорту Urals, і найближчий до неї сорт - це нафта з Ірану, - пояснив агентству Майкл Найеби-Оскуи, старший аналітик аналітичного агентства Stratfor з енергетики Близького Сходу і Південної Азії. - Нафта Саудівської Аравії могла б тиснути на ціни, якщо б перенаправлялися в Європу з Азії в значних обсягах, але ми цього не спостерігаємо".