ФГВФО оскаржить у Верховному суді скасування ліквідації банку "Хрещатик"

03 квiтня 19:21

Рішення про скасування відкликання банківської ліцензії "Хрещатика" було прийнято Шостим апеляційним адмінсудом 28 березня.

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб 1 квітня подав касаційну скаргу на судове рішення про скасування віднесення банку "Хрещатик" до неплатоспроможних і відкликання його ліцензії. Скаргу розглядатиме Касаційна палата Верховного суду, повідомляє прес-служба ФГВФО.

Шостий апеляційний адміністративний суду 28 березня залишив без задоволення скаргу Національного банку України та ФГВФО на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 27 грудня 2018 року про скасування ліквідації банку "Хрещатик". Згідно з цією постановою суду НБУ зобов'язаний повернути банку банківську ліцензію, а ФГВФО - повернути банку свідоцтво учасника Фонда. Суд також скасував рішення ФГВФО про введення тимчасової адміністрації до банку "Хрещатик" і його ліквідацію.

Раніше повідомлялося, що 84% кредитного портфеля банку "Хрещатик" на суму 3,38 мільярдів гривень - інсайдерські кредити, 85% цінних паперів – сміттєві.

У липні 2016 року прокуратура звинувачувала працівників банку "Хрещатик" в розкраданні депозитів на 81 мільйонів гривень. За чотири роки службовці банку обікрали 54 вкладників.

ФГВФО звинуватив керівництво та службових осіб банку "Хрещатик" в здійсненні низки кримінальних правопорушень. За результатами проведеного аудиту активів і зобов'язань банк фонд виявив численні факти, які могли стати причиною великих витрат і недоотримання прибутку.

НБУ 5 квітня 2016 року відніс КБ "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних, а 2 червня того ж року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації фінустанови.

За даними НБУ, кінцевими власниками банку "Хрещатик" були Андрій Іванов (37,44% акцій), територіальна громада Києва в особі КМДА (25%), Микола Солдатенко (24,24%) і ряд міноритарних власників.