ФДМ на місяць переніс продаж "Укртелекому"

14 сiчня 10:55

Фонд держмайна відклав на місяць терміни початку приватизації ВАТ "Укртелеком" і тепер має намір оголосити аукціон з продажу 92,79% акцій компанії у вересні 2010 року.

 

Фонд держмайна відклав на місяць терміни початку приватизації ВАТ "Укртелеком" і тепер має намір оголосити аукціон з продажу 92,79% акцій компанії у вересні 2010 року.

Відповідно до публікації в газеті "Відомості приватизації" у середу, відповідні зміни внесено наказом ФДМ від 30 липня до плану-графіку виставлення на продаж пакетів акцій суб'єктів господарювання на друге півріччя поточного року.

Як вже повідомлялося, Фонд державного майна розпочав підготовку до приватизації «Укртелекому». Відомство надіслало Мінтрансзв'язку, Національної комісії регулювання зв'язку (НКРЗ), Мінфіну і Мінекономіки запити щодо їхнього бачення умов приватизації держкомпанії.

Раніше голова Фонду Олександр Рябченко заявляв, що конкурс з продажу "Укртелекому" необхідно оголосити до 15 серпня цього року, щоб за рахунок очікуваних надходжень у розмірі мінімум 10 мільярдів гривень виконати план приватизації, закладений у держбюджет-2010.

Віце прем'єр Сергій Тігіпко також висловив свою думку про можливу приватизацію підприємства. «Укртелеком» необхідно продавати. Останнім часом його ціна знизилась мінімум удвічі. Тим більше, навіщо державі знаходитись у підприємстві, яке на прибутковому ринку працює зі зростаючими боргами», — заявив він.

У той же час перший віце-прем'єр Андрій Клюєв у червні заявив, що найближчі місяць-два питання приватизації "Укртелекому" стояти не буде.

Уряд розпочав підготовку "Укртелекому" до приватизації з кінця 90-х років минулого століття. Однак поки вдалося провести лише пільговий продаж, а у держави як і раніше залишається 92,79% акцій підприємства.

Уряд Юлії Тимошенко намагався продати "Укртелеком" у 2008 році, затвердивши у держвласності 25%+1 акція. Тоді ціна однієї акції на ринку становила 1,04 грн, з урахуванням чого початкова вартість 67,79% акцій компанії оцінювалася у 13,2 млрд грн. Потім ціна акцій знизилася, і уряд у квітні того ж року визначив початкову ціну цього пакету у 12 млрд грн. Востаннє 67,79% акцій "Укртелекому" планувалося виставити на аукціон у грудні 2009 року.

У даний час акції оператора квотуються на ринку за 0,64 грн за штуку.

Чистий прибуток ВАТ "Укртелеком" за січень-червень 2010 склав 47,97 мільйона гривень, тоді як за аналогічний період 2009 року підприємство отримало збиток у розмірі 124,13 мільйонів гривень. Чистий дохід зріс на 3,3% - до 3 402,5 мільйона гривень.

За матеріалами Інтерфакс-Україна