FATF вивела Україну з "сірого списку"

31 жовтня 11:33

Представники опозиції зібрали 105 підписів народних депутатів за достроковий розпуск Верховної Ради України.

 

На брифінгу в понеділок вона повідомила, що відповідне рішення було прийнято на засіданні FATF 29 жовтня.

Як йдеться у повідомленні FATF за підсумками пленарного засідання 27-28 жовтня в Парижі, організація вітає суттєвий прогрес України у покращенні його режиму боротьби з відмиванням грошей та протидії фінансуванню тероризму (AML/CFT).

"Україна в основному виконала свої зобов'язання щодо Плану дій стосовно стратегічних недоліків, які FATF виявила в лютому 2010 року. Україна більше не підлягає контролю ФАТФ в рамках глобального AML/CFT процесу", - наголошується в повідомленні.

Згідно з ним, Україна продовжить працювати у напрямку подальшого посилення режиму AML/CFT, надаючи інформацію про цю роботу для підготовки взаємної доповіді про оцінку.

FATF (Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей) - міжурядова організація, створена у 1989 році з ініціативи керівників країн "великої сімки".

У вересні поточного року Україна подала звіт до FATF. За словами голови Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитра Тевельова, "це дає підстави, що Україну буде виведено з сірого списку FATF".

За його словами, у звіті України близько 60% присвячено покращенню нормативної та законодавчої боротьби з відмиванням грошей.

Раніше, з 2001 по 2004 роки, Україна вже перебувала у "чорному списку" країн, які недостатньо борються з відмиванням грошей.

У лютому 2010 року FATF опублікувала список держав, що мають недоліки у національних режимах і висловили намір їх удосконалювати. До такого списку потрапила Україна.