Єврокомісія відмовилася підписувати з РФ угоду про транскордонні проекти, у тому числі про Південний потік

24 жовтня 14:56

Єврокомісія відмовилася від ідеї підписання з Росією міжурядової угоди, що встановлює правовий режим для транскордонних енергетичних проектів, у тому числі для проекту будівництва газопроводу "Південний потік", повідомило джерело в Міненерго.

 

"Ми провели презентацію "Південного потоку" у Брюсселі, направили до Єврокомісії свої пропозиції, але ідею підписання не підтримали", - сказав він.

За словами іншого джерела, однією з причин непідписання цього документа стало те, що Єврокомісія продовжує наполягати на формуванні так званого "Південного коридору", основу якого повинні складати "Транскаспійський газопровід" і Nabucco. Пропозиції російської сторони виходили з пріоритету газопроводу "Південний потік".

Співрозмовник агентства підкреслив, що небажання ЄС підписати міжурядові документи щодо "Південного потоку" не призведе до відмови Росії від реалізації цього проекту. Однак пріоритетним значенням для Росії може стати розвиток газових та інфраструктурних проектів на Сході Росії.

Раніше повідомлялося, що Росія пропонувала у проектах міжурядових документів відобразити можливість присвоєння "Південному потоку" статусу транс'європейської мережі (TEN статус) або розробити під нього правовий режим для транскордонних проектів. Це дасть можливість вивести майбутній газопровід з-під компетенції європейських і національних регуляторів і третього Енрегопакету. Окрім того, Росія неодноразово виступала з пропозицією надати "Південному потоку" такі ж пільги, як і конкуруючому проекту газопроводу Nabucco. У травні цього року "Газпром" (РТС: GAZP) і Міненерго провели презентацію "Південного потоку" у Брюсселі. Під час цієї презентації Міненерго і виступило з пропозицією про підписання даної міжурядової угоди.

За підсумками презентації єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявляв, що Єврокомісія підтримуватиме проект будівництва "Південного потоку" і не буде нав'язувати проекту жодних нормативних вимог. При цьому він наголошував, що Єврокомісія не вважає його пріоритетним для Європи, а виділяє лише як окремий маршрут, що дозволяє диверсифікувати постачання.

Пізніше Євросоюз ухвалив рішення про початок перемовин з Туркменією та Азербайджаном щодо реалізації "Транскаспійського газопроводу" - проекту транспортування газу з Центральної Азії до Європи трубопроводом по дну Каспійського моря. Росія та Іран виступили проти цього проекту.

У вівторок, глава Міненерго Сергій Шматко, виступаючи на Міжнародному енергетичному тижні, заявив, що перемовини між Росією і Євросоюзом щодо третього Енергопакету зайшли в глухий кут. За його словами, Росія продовжує наполягати на збереженні довгострокових контрактів для споживачів, а також на необхідності участі постачальників енергоресурсів в інфраструктурних проектах. Це не стиковується з положеннями, що містяться у третьому енергопакеті.

Пізніше Міненерго повідомило, що взаємини між Росією і ЄС з питання третього Енергопакету "виявили різницю в ідеологічних підходах". "Пропозиції російської сторони щодо створення правового режиму для транскордонних проектів не знайшли розуміння у Європейської комісії. В даний час опрацьовуються можливості юридичного захисту інтересів російських компаній, у тому числі через укладення міжнародних договорів між Росією і ЄС, Росією та країнами-членами ЄС", - зазначила прес-служба Міненерго.