Євро загрожує "клінічна смерть" у найближчі дні або тижні

19 липня 09:10

Європейська боргова криза може поглибитися у найближчі дні або тижні через неспинне зростання прибутковості держоблігацій Іспанії та Італії і перерости в подію, "що має величезну системну значущість", що вкрай негативно позначиться на євро, вважають аналітики Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS).

 

"Регулятори зовсім не встигають за ходом подій і навряд чи зроблять щось істотне для підтримки Іспанії чи Італії, - цитує доповідь старшого аналітика ринку облігацій у RBS Харвіндера Шана агентство Bloomberg. - Зараз склалися умови, які можуть призвести до клінічної смерті євро, що має підштовхнути владу до більш рішучих дій".

На думку Х.Шана, інвесторам найближчим часом слід уникати інвестицій в облігації так званих периферійних країн єврозони, а в ідеалі - всіх держав цієї групи, окрім Німеччини.

Прибутковості іспанських та грецьких держпаперів у понеділок підскочили до максимуму за весь час існування євро. Прибутковість 10-річних держоблігацій Іспанії збільшилася на 25 базисних пунктів, до 6,32% річних, дворічних бондів Греції - на 291 базисний пункт, до 36%.

Під час торгів у вівторок прибутковість 10-річних паперів Греції коливається у 18,3%, Ірландії - 14,1%, Португалії - 12,7%, Італії - 5,97%, Іспанії - 6,3%.

Євро на 12:16 МСК зміцнився до $1,4155 з $1,4113 за підсумками торгів у Нью-Йорку 18 липня.