ЄС розраховує на швидке відновлення поставок газу і нафти з Лівії

28 лютого 20:24

У понеділок, 28 лютого, член Європейської комісії з питань енергетики Гюнтер Еттінгер висловив сподівання, що поставки газу і нафти з Лівії до Євросоюзу незабаром відновляться.

 

"Ми слідкуємо за ситуацією. У виробництві сталася зупинка. Але, здається, виробництво нафти і газу скоро відновиться", - заявив Еттінгер на прес-конференції в Брюсселі, що присвячена засіданню Ради міністрів енергетики Європейського союзу.
У Єврокомісії припускають, що значна частина родовищ перебуває вже не в руках Каддафі, а в зонах тимчасових сил управління, які взяли контроль над ситуацією.
Він пояснив, що ЄС не планує блокувати поставки енергоресурсів з Лівії, оскільки "не хоче карати тих, кому ці санкції не мають бути адресовані".
Член Єврокомісії зазначив, що поставки з Лівії газу (менше 3% всього газового імпорту до ЄС), і нафти (трохи менше 10% нафтового імпорту ЄС), не мають вирішальних розмірів для енергопостачання Євросоюзу.
"З нафти у нас є відчутні резерви в ЄС. Нафтові компанії здатні компенсувати кілька відсотків скорочення поставок за рахунок цих резервів. До цього можна додати, що країни ОПЕК та інші партнери, наприклад, Росія, виявили бажання заповнити цю нестачу на європейському ринку енергопостачання. Європейська енергомережа достатньо забезпечена, щоб здійснити такі компенсації ", - сказав Еттінгер.
Відповідаючи на запитання про вплив подій у Лівії на ціни на паливо, європейський комісар зауважив, що ці ціни залежать не лише від поставок з Лівії. "Джерело цього явища треба шукати в нестабільності в Магрибі і на Близькому Сході в цілому", - сказав глава європейського енергетичного відомства. На думку єврочиновника, якщо і в інших країнах, як у Лівії, станеться зупинка в поставках до ЄС, "то пік цін ще попереду".
Нагадаємо, народні заворушення в Лівії тривають вже близько двох тижнів. Муамар Каддафі відкинув заклики світової спільноти піти у відставку. Він звинувачує в організації масових заворушень в Лівії «Аль-Каїду» та іноземні держави.
За матеріалами: Інтерфакс-Україна