"Ерлан" Коломойського не змогла вивести заставу за кредитом НБУ

19 липня 11:44

Раніше Нацбанку "Ерлан" надала в заставу майно вартістю 3 млрд грн

 

Верховний Суд не дозволив компанії, яку контролює Ігор Коломойський, уникнути відповідальності перед Національним банком України. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку.

Велика Палата Верховного Суду 2 липня підтвердила позицію Нацбанку, що входження держави в капітал "Приватбанку" не є істотною обставиною для розірвання іпотечних договорів, укладених з підконтрольними Ігорю Коломойському майновими поручителями.

Зокрема, Верховний Суд відхилив касаційну скаргу підконтрольного Коломойському ЗАТ "Ерлан" (ТМ "Біола"), яке вимагало розірвання укладеного з Національним банком іпотечного договору.

Згідно з цим договором "Ерлан" надав Нацбанку в заставу майно вартістю 3 млрд грн, в якості забезпечення кредиту рефінансування, отриманого "Приватбанком" до націоналізації.

Позивач вважав, що в результаті входження держави в капітал "Приватбанку", відбулася істотна зміна обставин, коли кредитор (Національний банк) і боржник ("Приватбанк") об'єдналися в одній особі.

До того ж, Велика Палата Верховного суду підтвердила, що "Ерлан" добровільно і з власної ініціативи обмежила своє право власності на предмет іпотеки і прийняло на себе, в тому числі, ризик настання відповідних несприятливих для себе наслідків у разі невиконання боржником основного зобов'язання.

Також, судом відхилено доводи "Ерлана" про порушення Національним банком статті 73 Закону україни "Про Національний банк", який нібито відмовився від прийняття виконання "Приватбанком" взятих на себе зобов'язань за кредитним договором від третьої особи, а також не вчинив дій щодо списання з банку заборгованості після його націоналізації.

Детально про судові процеси навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Схема Optima" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Про стан Приватбанку читайте також у матеріалі Юлії Самаєвої "Фінансовий директор Приватбанку Ганна Самаріна: "З огляду на можливі наслідки шторму бурю краще не здіймати" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".