Енергетичне співтовариство обурене таємною "газовою постановою" Кабміну

08 листопада 16:40

В Секретаріаті Енергетичного співтовариства попередили, що можуть почати проти України процедури порушення.

 

Постанова Кабінету міністрів про продовження дії спецзобов'язань з продажу газу населенню була розроблена і прийнята в умовах надсекретності і всупереч закону "Про ринок газу". Про це пише ЕП з посиланням на лист директора секретаріату Енергетичного співтовариства Янеза Копача.

"Насправді розчаровує те, що нові правила були розроблені і прийняті в умовах надсекретності, не дотримуючись жодних правил і принципів прозорої законотворчості, що є однією із засад верховенства права, і уникаючи консультацій із Секретаріатом, незважаючи на обов'язковість таких консультацій, що вимагає ухвалений Верховною Радою Закон "Про ринок природного газу", - йдеться в листі.

За словами Копача, "така поведінка сильно підриває імідж України як надійного партнера і центру стабільного інвестиційного середовища".

"Проте найбільша проблема з новими правилами полягає не в хибній процедурі прийняття, а в їхньому змісті. Попередній аналіз, зроблений Секретаріатом, виявив серйозні невідповідності нових ПСО обов'язковим вимогам, встановленим законом, що створює підстави для непропорційної та дискримінаційної поведінки присутніх на ринку компаній та, як наслідок, призводить до подальшої концентрації ринку", - йдеться у листі.

"Якщо Постанова № 867 набуде чинності, у Секретаріату не буде іншого вибору, ніж почати проти України процедури порушення", - заявили в Секретаріаті Енергетичного співтовариства.

У свою чергу в "Нафтогазі" прокоментували ситуацію.

"А хто бачив урядова обґрунтування положень цієї постанови?.. Це питання не до МВФ або до Мінфіну. Це питання і не до "Нафтогазу", - написав Юрій Вітренко, головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України", на своїй сторінці в Facebook.

Повідомлялося, що 19 жовтня Кабінет міністрів прийняв рішення про збільшення з 1 листопада ціни на газ для населення на 23,5%. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, у свою чергу, заявив про те, що ціну на газ до кінця поточного опалювального сезону піднімати не будуть. Після підвищення тарифів на газ для домогосподарств на 23,5% з 1 листопада його кінцева ціна для споживачів перевищить 8,5 тисяч гривень за тисячу кубометрів