Експерти: від нової ініціативи Бойка бюджет втратить, як від восьми «Лівел»

17 листопада 14:24

Ініціатива Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо наділення НАК «Нафтогаз України» функціями безподаткового імпортера нафти й надалі продавця нафтопродуктів без податків на законодавчому рівні закріпить схему, схожу з принципами роботи сумнозвісної фірми «Лівела».

 

До такого висновку прийшли експерти "Консалтингової групи А-95» після вивчення законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України, який 16 листопада 2011 року було презентовано міністром енергетики Юрієм Бойком.

За попередніми оцінками, збиток держбюджету від озвученої ініціативи може скласти мінімум 25 млрд грн. При розрахунку експерти виходили з обсягу постачань нафти близько 20 млн т за ціною $100/бар.

Висновки «А-95»
ґрунтуються на тому, що сфера постачань нафти і нафтопродуктів буде повністю монополізована, тому що конкурувати з володарем таких податкових пільг не буде ніякої можливості. За аналогією з роботою фірми «Лівела» за короткий проміжок часу всі потоки нафти і згодом нафтопродуктів будуть переорієнтовані через «Нафтогаз України».

Оскільки законопроект галузевого міністерства передбачає звільнення від ПДВ першого продажу нафтопродуктів, вироблених із безподаткової нафти, то наступним кроком авторів цієї ідеї стане оренда «Нафтогазом» автозаправних станцій для реалізації на них даної продукції без податків.

«Повністю очевидно, що ціна цього палива буде максимально наближена до тієї вартості нафтопродуктів, в яку повною мірою включений акциз і ПДВ», - пишуть експерти.

Кричущими вважають експерти і методи роботи Міненерговугілля, де, схоже, вже відмовилися не тільки від консультацій з учасниками ринку та експертним співтовариством, але і від попередніх обговорень своїх ініціатив з іншими органами влади. Експерти звертають увагу на те, що в поточному році це вже третя спроба Міненерго в тому чи іншому вигляді «протягти» норму про нульовий ПДВ для постачань нафти через Кабмін і Адміністрацію президента.

«Остання модифікація законопроекту є нічим іншим, як законодавчою легалізацією схеми, роботу якої ми бачили у виконанні фірми «Лівела» й інших компаній групи «Тайстра» у 2004-му, 2007-му і 2010 рр. Її головний результат - колосальні втрати бюджету і повне руйнування ринку при однаково високих цінах на паливо для споживачів», - говорить директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.

Раніше ZN.UA повідомляло, що міністерство енергетики та вугільної промисловості України пропонує в наступному, 2012 році звільнити від сплати ПДВ всю нафту, яку буде імпортувати до України державна НАК «Нафтогаз України», а також операції з подальшої реалізації нафтопродуктів, вироблених з цієї нафти .