Експерти: Тиск на курс гривні може посилитися в 2012 році

21 грудня 17:04

Тиск на курс гривні може посилитися в 2012 році, вважають фінансові експерти.

 

"Якщо говорити про базовий сценарій на 2012 рік, я очікую середньорічний курс на рівні 8,5 грн/$1. Оптимістичний прогноз - 8,2 грн/$1, песимістичний - 8,8 грн/$1 на кінець 2012 року", - сказав фінансовий аналітик Ерік Найман на прес-конференції в Києві в середу.

За його оцінкою, при цьому в першому кварталі майбутнього року курс гривні істотно не зміниться.

"Перший квартал буде досить спокійним, що багато в чому обумовлено президентськими виборами в Росії в березні 2012 року: до цього періоду Росія постарається утримувати стабільним курс рубля і, таким чином, не буде чинити додатковий дестабілізуючий вплив на курс гривні. Надалі Росія, звичайно, буде важливим фактором впливу на динаміку курсу гривні", - додав експерт.

При цьому він зазначив, що додатковий тиск на курс гривні чинитимуть складна ситуація у світовій економіці і майбутні вибори до парламенту України. Крім того, у четвертому кварталі майбутнього року країні необхідно почати погашення кредитів МВФ, а також у грудні виконати зобов'язання за річними валютними ОВДП.

Екс-заступник голови Національного банку України Сергій Яременко вважає, що в першій половині 2012 року курс гривні істотно не зміниться.

"Якщо не станеться якихось подій на світових ринках, які несуть велику загрозу для стабільності як для світових, так і для національних ринків, то я вважаю, що в першому півріччі курс гривні істотно не зміниться", - сказав він на прес-конференції.

При цьому С. Яременко зазначив, що в даний час міжнародні резерви України достатні для нівелювання можливих курсових коливань.

"(Міжнародні - ІФ) резерви сьогодні - більше $32 млрд. Якщо як резерв для утримання (курсової стабільності - ІФ), то в принципі резерви є. А чи буде рішучим НБУ саме цим гасити брак валюти, чи буде шукати альтернативні методи залучення зовнішніх позик?", - зазначив експерт.

С.Яременко також піддав критиці занадто жорстку монетарну політику Нацбанку.

"Намагаючись втримати курс (гривні - ІФ) як самоціль центральний банк вдається до тих методів, які абсолютно не працюють у нашій економіці, він вдається до грошового голоду - це втримувати курс браком внутрішнього ресурсу", - сказав він.

Як підкреслив експерт, така політика призводить до знищення національної економіки і збільшення дефіциту торговельного балансу.

Як повідомлялося, при розрахунку показників державного бюджету на 2011 рік використовувався курс 7,95 грн/$1. Уряд підготував проект держбюджету на 2012 рік виходячи з середньорічного курсу 8,1 грн/$1. У Нацбанку вважають прийнятною амплітуду коливань гривні в межах 2,5% по року.