Експерти пояснили, що найбільше сприяє знеціненню гривні

23 сiчня 14:10

За прогнозами експертів, українську валюту буде важко втримати від подальшого знецінення.

 

Заявляючи про гнучкий валютний курс, на практиці НБУ здійснює політику його фіксації на певному рівні або в невеликому діапазоні, але не бере жодних зобов'язань з його втримання або подальшої його динаміки в майбутньому.

Про це заявив DT.UA Ігор Шумило, радник президента Київської школи економіки.

За його словами, єдиними чіткими зобов'язаннями НБУ щодо цілей монетарної політики є зобов'язання перед МВФ утримувати на певному рівні чисті внутрішні активи й чисті зовнішні резерви.

Читайте також: Яресько побоюється психологічного впливу падіння рубля на курс гривні

"Режим монетарного таргетування, який застосовує НБУ, найменш ефективний з усіх монетарних режимів, а наявність зобов'язання за зовнішніми резервами суттєво обмежує можливості регулятора із стабілізації валютного ринку, - зазначає Ігор Шумило. - Але найгірше те, що НБУ не пояснює українському суспільству мети своєї монетарної політики. Повний непрофесіоналізм і безпорадність комунікацій усього економічного блоку ще більше посилили недовіру з боку бізнесу й населення до національної валюти, зростання девальваційних, а відповідно, й інфляційних очікувань, відсутність підтримки НБУ з боку банківського співтовариства, а через банки - і головних суб'єктів валютного ринку".

"Вихід Міністерства фінансів на ринок із продажем ОВДП на суму майже в 500 млн дол. насправді означає створення саме владою ще більшого розриву між попитом і пропозицією на валютному ринку і є чітким сигналом утримуватися від продажу іноземної валюти, стимулюючи її купівлю. Зрозуміло, що такі дії влади ще більше дестабілізують валютний ринок і сприяють посиленню девальваційних очікувань", - зазначає Шумило.

Крім цього, згідно з експертною думкою, наша економіка після двох років реформ усе так само критично залежить від продажів на зовнішніх ринках сировини.

"Ціни й на руду, і на зернові знижуються. Особливо на чорні метали - ціна досягла мінімуму за 20 років, якщо дивитися на абсолютне падіння, то воно перевищило навіть падіння вартості нафти. Відповідно, приплив валюти в країну істотно скорочується навіть без урахування інших проблем, - пояснив DT.UA Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. - На жаль, утримати курс на рівні 25–26 грн/дол. до кінця року за таких умов буде досить складно".

Як раніше повідомляло DT.UA, від зовнішніх цін на сировину залежить не тільки ВВП України, її бюджет і міжнародні резерви - не менш тісно з ними пов'язані інфляція, безробіття і курс гривні.

Детальніше про монетарну політику НБУ читайте у статті Юрія Сколотяного і Юлiї Самаєвої "Девальвація очікувань" у свіжому випуску тижневика "Дзеркало тижня. Україна".