Експерти назвали основні чинники для розгортання 5G в Україні

03 червня 12:21

Оператори також за безкоштовне надання ліцензій для впровадження зв'язку п'ятого покоління.

 

Експерти телеком-ринку назвали такі основні регуляторні й економічні чинники, від яких залежить успішне розгортання 5G в Україні:

- наявність прозорої державної стратегії розвитку 5G, яка враховуватиме позиції операторів, бізнесу та ринкові потреби;

- наявність комплексної концепції виділення та ліцензування частот під запуск і розвиток 5G;

- готовність споживачів і ринку, включно з наявністю доступних за ціною пристроїв, які підтримують нову технологію;

- технічна готовність мобільних мереж, наявність відповідного обладнання та програмного забезпечення для розгортання зв'язку п'ятого покоління;

- реальний попит бізнесу на сервіси та рішення, для яких необхідний 5G, адже цей стандарт насамперед орієнтований на промислові та інфраструктурні потреби b2b-ринку, а не на індивідуальних абонентів.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Герман Богапов.

"Після недавнього підписання указу про запуск 5G в Україні вважаємо, що державі доцільно розглянути питання безкоштовного надання ліцензій усім операторам для впровадження зв'язку п'ятого покоління. Це могло б стати потужним стимулом і вагомим внеском держави в ефективний розвиток 5G-інфраструктури. Дуже важливо провести відкрите професійне обговорення із залученням представників уряду, регуляторних органів, операторів та бізнесу для розробки дорожньої карти впровадження та розвитку 5G в Україні", - заявив Андрій Лебедєв, керівник департаменту стратегії і розвитку нових напрямів бізнесу lifecell.

Детальніше про підготовку до запуску 5G читайте у статті Германа Богапова "5G - перед стартом" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".