Експерт розповіла, як поліпшити держбюджет на 2020 рік

17 жовтня 09:50

Необхідно, як мінімум, внести декілька змін.

 

У проєкт держбюджету ще вноситимуться зміни, і, за традицією, вони не покращують, а погіршують бюджет. Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Богдан, доктор економічних наук, завідувачка відділом державних фінансів Експертно-аналітичного центру Growford Institute.

Експерт дає кілька порад для поліпшення держбюджету:

"- перерозподілити видатки бюджету обсягом близько 45 млрд грн (або 1% ВВП) від функцій "громадський порядок, безпека та судова влада" і "обслуговування державного боргу" на користь функцій освіти, охорони здоров'я і соціального забезпечення;

- збільшити плановий показник доходів державного бюджету на суму близько 40 млрд грн, або 0,9% ВВП, і спрямувати ці кошти на освіту, охорону здоров'я та збільшення державних інвестицій у соціально-економічну інфраструктуру".

З огляду на ризиковість і витратність плану фінансування бюджетного дефіциту 2020 р., аналітики центру вважають за доцільне знизити середню процентну ставку за ОВДП з 14,2% річних до близько 9% річних на кінець 2020 р., а також зменшити план зовнішніх комерційних запозичень з 4,2 млрд дол. до 1-1,5 млрд і покрити різницю в 2,7–3,2 млрд дол. за рахунок внутрішніх запозичень та реалізації програм співробітництва з іноземними офіційними кредиторами.

Детальніше про "підводні камені" нового бюджету читайте в статті Тетяни Богдан "Дежавю державного бюджету-2020" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".