Експерт аналізує критерії ефективності монетарної політики

13 травня 15:40

Які рішення повинен приймати НБУ.

 

Саме оптимальний вибір рівня відсоткової ставки між можливим відхиленням прогнозованої інфляції від цілі та відхиленням прогнозованого випуску від потенційного рівня і є основним критерієм ефективності монетарної політики. Другим важливим критерієм є кредит довіри населення до монетарної політики та її цілей, зокрема.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Петрик, д. е. н., професор, член Ради НБУ, заступник виконавчого директора Ради директорів МВФ від України (2013-2017).

"Як наслідок, об'єктивнішою є оцінка: чи міг Національний банк прийняти краще рішення, маючи інформацію про стан економіки та оцінку майбутніх подій з точки зору мінімізації функції втрат, саме на момент прийняття рішення? Чи його рішення було оптимальним і мінімізувало функцію втрат на прогнозованому горизонті?", - запитує експерт.

Детальніше про монетарну політику за режиму ІТ читайте у статті Олександра Петрика "Як оцінювати якість монетарної політики за режиму інфляційного таргетування" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".