Екс-глава Антитерористичного центру ЦРУ побував на газових родовищах в Харківській області

14 травня 20:56

Відвідування було заплановано в рамках щорічної конференції з безпеки.

 

Екс-керівник Антитерористичного Центру ЦРУ (1999-2002 рр.) і Посол з особливих доручень по боротьбі з тероризмом (2002-2004) Держдепартаменту США Джозеф Кофері Блек побував на родовищах природного газу в Харківській області. Відвідування було заплановано в рамках щорічної конференції з безпеки в Харкові - "Посилення кібербезпеки України".

Після офіційної частини конференції з безпеки, яка відбулася в Харкові 13 травня, представники Atlantic Council та міжнародні гості відвідали газові родовища Burisma Group, повідомляє Кореспондент.

Однією з ключових складових безпеки є енергетична безпека. Харківська область є лідером в Україні з видобутку вуглеводнів та енергетичного потенціалу, а також найбільшим платником податків в державний бюджет країни.

Це стало однією з причин вибору Харкова як локації для обговорення теми безпеки. Після заходу гості відвідали Водяновське родовище найбільшої приватної газодобувної компанії України - Burisma Group, - де представлено новітнє американське обладнання, що дозволяє бурити свердловини глибиною близько 10 тис метрів. Гості побували на свердловині №3, проектна глибина якої 6000 метрів. На даний момент пробурено понад 4000 метрів.

За словами Джозефа Кофері Блека, газ залишається стратегічним ресурсом для України, і безпека його промислового видобутку важлива як для країни, так і для людей, які працюють на родовищах або живуть в безпосередній близькості від місць, де видобувають газ. Тим більше, коли мова йде про американське обладнання та сучасні технології видобутку природного газу. Зокрема, Блек побував на Водяновському родовищі, де ведеться буріння свердловин американським обладнанням і працюють американські консультанти. Пан Блек відзначив високий рівень організації видобутку, турботу про співробітників і смачну "польову кухню", стравами якої пригощали міжнародних гостей.

Нагадаємо, що Джозеф Кофері Блек, екс-керівник Антитерористичного Центру ЦРУ (1999-2002 рр.) і Посол з особливих доручень (2002-2004), є визнаним експертом у сферах кібербезпеки, національної безпеки, міжнародних відносин та боротьби з тероризмом. Також Кофері Блек має значний досвід роботи у приватному секторі в проектах з розвитку міжнародного бізнесу і стратегій на Близькому Сході і в Африці. Джозеф Кофері Блек має найвищу нагороду ЦРУ - медаль "За заслуги в розвідці". Після відставки в 2005 році, Джозеф Кофері Блек займається консультацією провідних світових компаній з питань розвитку бізнесу та оцінки ризиків. В даний час входить в Раду директорів міжнародної енергетичної групи Burisma.

Як повідомляло DT.UA, оточення президента США Дональда Трампа цікавлять напрацювання Генпрокуратури у справі Burisma, у наглядову раду якої входив син Джо Байдена, одного з можливих основних опонентів Трампа на виборах президента 2020 року.

Власник Burisma Микола Злочевський обіймав посаду міністра екології за часів Януковича з липня 2010 року до квітня 2012 року. Наприкінці 2014 року Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні.

У грудні 2015 року кримінальну справу щодо Злочевського було передано з ГПУ до НАБУ, а в серпні 2017 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила її, пославшись на недостатність зібраних слідством доказів.

У вересні 2016 року Печерський райсуд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру зняти з розшуку Злочевського.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття всіх справ в Україні щодо групи та її президента Миколи Злочевського. У 2018-му суд скасував закриття справи проти Злочевського.

Компанія Burisma в ході слідства оплатила донараховані фіскальними органами України 180 млн грн податків, від сплати яких вона раніше ухилилася, а також штрафні санкції.