Економісти впевнені в новому зниження ставки ФРС у вересні

09 серпня 12:32

Також можливе ще одне зниження ставки в грудні.

 

Зниження базової процентної ставкою Федеральною резервною системою (ФРС) США на наступному засіданні у вересні на даний час очікують 63,9% економістів. Про це пише The Wall Street Journal.

Місяцем раніше ймовірність цього оцінювалася ринком менш ніж у 50%.

"У Федрезерву немає інструментів для того, щоб повністю нівелювати сукупний вплив торговельних воєн і ослаблення економічного зростання за кордоном", - вважає головна економістка Grant Thornton Дайан Суонк. Вона очікує зниження ставки у вересні і ще одного в грудні.

Також посилилися побоювання можливості рецесії у США. В середньому 33,6% респондентів не виключають ймовірності цього в найближчі 12 місяців проти 30,1% у липні. Це максимальний рівень з моменту початку опитувань WSJ в 2011 році. Рік тому спаду в економіці очікували всього 18,3% опитаних.

Більшість економістів (87,8%) бачать знижувальні ризики для економічного прогнозу, в липні такої думки дотримувалися 69,6%. Це найвищий рівень з 2015 року. Основним негативним фактором називаються питання торгівлі.

В середньому респонденти очікують, що до кінця поточного року ставка становитиме 1,84% річних порівняно з поточним діапазоном 2-2,25% річних.

"Ескалація торгової війни може змусити ФРС діяти сміливіше, ніж раніше", - відзначає економіст AC Cutts & Associates LLC Емі Крю Катс. Вона прогнозує скорочення ставки в жовтні та грудні.

Більшість опитаних (72,9%) вважають правильним те, що за підсумками липневого засідання Федрезерв знизив вартість кредитування на 25 базисних пунктів, а не на 50 б.п. При цьому 14,6% економістів вважають, що ЦБ не повинен був змінювати ставку.

Більше половини експертів (56,3%) відзначають, що сильний долар не є загрозою для економічного зростання країни.

WSJ проводило опитування в період з 2 по 6 серпня.

Нагадаємо, що ФРС США за підсумками липневого засідання знизила базову процентну ставку вперше з 2008 року. Зниження склало 0,25 процентного пункту, до діапазону від 2% до 2,25% річних.

Раніше ФРС США всупереч думці президента Дональда Трампа прийняла рішення підвищити базову процентну ставку на 0,25 процентних пункту, до 2,25-2,5%.

Як писав для DT.UA економіст Сергій Кораблін, підвищення процентної ставки американської ФРС може вдарити по українській економіці, скоротивши бізнесу і банкам доступ до іноземних інвестицій і кредитів.

Детальніше про ризики рішень ФРС читайте у статті Сергія Корабліна "Стара картина в новорічному інтер'єрі" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".