Економічний тиск Москви лише підштовхує Україну до ЄС – RFERL

22 грудня 15:56

Оглядач вважає, що закриття російського ринку для українських компаній змусить їх пристосовуватись до західних ринків.

 

Росія намагається зупинити, затягнути і зовсім потопити цей процес. Але тепер чітко зрозуміло, що першого січня 2016 року угода України про глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі з Євросоюзом нарешті почне працювати. І при цьому жодних поступок на користь Москви. Це надзвичайно важлива річ.

Про це в подкасті Daily Vertical розповідає політичний оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор. Російські спроби створити перешкоди для українсько-європейської ЗВТ – це одна з фундаментальних причин всього конфлікту між Києвом і Москвою.

Українці вийшли на Майдан і повалили уряд Віктора Януковича, щоб повернутися на шлях до торговельного і політичного зближення з ЄС. А Росія на це відреагувала анексією Криму і розв'язанням війни в Донбасі.

"Угода про вільну торгівлю став символом бажання Києва порвати з домінуванням Москви. Це перший крок України на шляху до приєднання до Європи, який нарешті вона зробила не зважаючи на те, подобається це Кремлю чи ні", - підкреслює оглядач.

Відповідь Росії виявилася дуже передбачуваною. Вона вирішила посилити економічний тиск на Україну, заборонивши імпорт українських товарів.

"Але це лише загострить необхідність для Києва модернізуватися і інтегруватися в нові більш розвинені європейські ринки. А це може стати каталізатором для ефективного проведення економічних реформ", - вважає Вітмор.

Звісно, шлях до розвитку України буде не простим. Її чекає ще багато тяжкої роботи, нелегких виборів і непростих часів. Але вона нарешті робить реальний і великий крок в напрямку Європи. І це дуже серйозна справа.

В цей же час, Київ і Брюссель намагалися переконати Москву, що українсько-європейська зона вільної торгівлі ніяк не нашкодить російській економіці. Але вчора міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що консультації з РФ щодо ЗВТ Україна-ЄС завершилися безрезультатно.

У свою чергу, офіційний Київ і Брюссель підкреслюють, що повторної відстрочки імплементації економічної частини угоди між Україною і ЄС не буде - воно вступить в силу 1 січня 2016 року.

Вступ в силу угоди про ЗВТ в повному обсязі було відкладено на рік в кінці 2014 року. У дипломатичних колах визнають, що це було зроблено під тиском Москви. На даний момент у торгівлі між Україною та ЄС не виконуються цілі розділи угоди, в той же час, відкладаючи повноцінну економічну асоціацію, ЄС в односторонньому порядку зберіг для України ряд торгових преференцій.