Екологи закликали Меркель припинити будівництво "Північного потоку"

12 сiчня 10:06

Захисники природи вважають, що Nord Stream 2 є тупиком для боротьби зі змінами клімату.

 

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) і Союз охорони природи Німеччини (NABU) закликають канцлера ФРН Ангелу Меркель, голови ХСС Хорста Зеехофера і лідера СДПН Мартіна Шульца заборонити будівництво газопроводу "Північний потік-2", повідомляє видання Der Tagesspiegel.

"Фахівці NABU і WWF вважають, що Nord Stream 2 є тупиком для боротьби зі змінами клімату, загрожує крихкій екосистемі Балтійського моря і руйнує солідарність і довіру в рамках Європейського союзу", - сказано в листі екологів.

Вони вважають, що процедурні помилки, а також відсутність прозорості при будівництві трубопроводу "йдуть врозріз з довірою до політики Німеччини і сприяють розчаруванню населення країни".

Автори звернення закликають політиків не тільки дистанціюватися від будівництва російського газопроводу Nord Stream 2, але і призначити і провести незалежну екологічну експертизу цього проекту.

Крім цього екологи повідомили, що готові домагатися закриття газопроводу "Північний потік-2" через суд.

Проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу в обхід України загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Компанія Nord Stream 2 AG, що займається плануванням будівництва, належить російському "Газпрому" на 100%. Раніше повідомлялося, що половину вартості газопроводу повинні профінансувати п'ять європейських нафтогазових компаній - Shell, OMV, Engie, Uniper і Wintershall.

Раніше повідомлялося, що"Північний потік-2" отримав перший частковий дозвіл у Німеччині.

Згідно з розрахунками експертів аналітичного центру REKK, сценарій поставок газу по "Північному потоку-2" може призвести до збільшення розриву між цінами на газ у Західній і Східній Європі до 2020 року.

Детальніше про ризики "Північного потоку-2" читайте в статті Олени Павленко "Третій непрохідний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".