Дочки "Нафтогазу" стали "публічними"

08 сiчня 16:31

Дочірні компанії "Нафтогазу України" - ДК "Укртрансгаз" і "Укргазвидобування" завершили процес корпоратизації у публічні акціонерні товариства.

 

Оператор газотранспортної системи (ГТС) України компанія "Укртрансгаз" і найбільше газодобувне підприємство країни "Укргазвидобування" у кінці 2012 року завершили процес реорганізації з дочірніх компаній (ДК) НАК "Нафтогаз України"у публічні акціонерні товариства (ПАТ).

Такий висновок можна зробити з офіційних документів, оприлюднених на сайтах державних органів.

Зокрема, у постанові Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), про затвердження цін на природний газ, що видобувається "Укргазвидобування", від 27 грудня 2012 року компанія вже фігурує як ПАТ.

У свою чергу, "Укртрансгаз" позначено як ПАТ в оприлюдненому 3 січня 2013 року на порталі "Державні закупівлі" повідомленні про укладення угоди з ТОВ "Грант Торнтон Легіс" (Київ).

"Газпром" може вплинути на реструктуризацію "Нафтогазу"

Нагадаємо, 28 квітня 2012 року президент Віктор Янукович підписав Закон "Про внесення змін у статтю 7 закону України "Про трубопровідний транспорт" щодо реформування нафтогазового комплексу.

Змінами передбачено, що реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування по магістральним трубопроводам і зберігання в підземних газосховищах, і НАК "Нафтогаз України" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України виключно з метою виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до Закону України "Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Договору про заснування Енергетичного Співтовариства".

Окрім того, законом встановлено, що забороняється приватизація державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", які здійснюють діяльність з транспортування по магістральним трубопроводам і зберігання в підземних газосховищах, НАК "Нафтогаз України", а також підприємств, установ, організацій, утворених в результаті їхніх реорганізації.

Крім того, 13 червня 2012 р. Кабмін прийняв розпорядження № 360-р "Про реорганізацію дочірніх компаній Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України". Розпорядження уряду передбачає реорганізацію дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" шляхом перетворення на Відкрите акціонерне товариство "Укргазвидобування" і реорганізацію дочірньої компанії "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" у ПАТ "Укртрансгаз".

У документі наголошується, що управління корпоративними правами щодо публічних акціонерних товариств здійснює НАК "Нафтогаз України" за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості України відповідно до законодавства.

"Укртрансгаз" експлуатує систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни. Пропускна спроможність гтс України на вході становить 288 млрд кубометрів, на виході - 178,5 млрд. кубометрів, у тому числі в країни Європи 142,5 млрд. кубометрів, Молдову - 3,5 млрд. кубометрів.

"Укргазвидобування" є найбільшою газодобувною компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні. !zn

Читайте також:

"Шура, пиляйте труби - вони золоті!"

"Нафтогаз" приступив до реорганізації своїх "дочок"

Кабмін хоче знайти "непрофільні" активи "Нафтогазу"

У відділенні ГТС від газовидобутку Україна вирішила піти найбільш радикальним шляхом