Для зниження ціни на електроенергію необхідно створити компанію-трейдера — керівник "Укренерго"

16 вересня 10:32

Це знизить вплив домінуючих гравців на формування вартості електроенергії та стимулюватиме інших продавати за більш конкурентною ціною.

 

Наразі у великих виробників немає економічних стимулів продавати електроенергію за ціною, що нижча від встановлених регулятором обмежень. Можливим виходом із цієї ситуації могло б стати спеціальне регулювання діяльності домінуючих виробників на ринку - "Енергоатому" та теплової генерації. Для цього державі необхідно створити компанію-трейдера, яка за собівартістю викуповуватиме у визначених Антимонопольним комітетом учасників певну частку виробленої ними електроенергії.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Всеволод Ковальчук, керівник НЕК "Укренерго". За його словами, такий трейдер у подальшому продаватиме електроенергію на аукціонних майданчиках за ціною дещо нижче ринкової.

"Це знизить вплив домінуючих гравців на формування вартості електроенергії та стимулюватиме інших продавати за більш конкурентною ціною", - підкреслює автор.

Детальніше про зростання цін на електроенергію читайте у статті Всеволода Ковальчука "ЗіПСОваний ринок: як розібратися в купі енергетичних проблем" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".