Для призначення головою НБУ Смолію потрібно заручитися підтримкою голів фракцій

05 лютого 11:18

Спікер Верховної Ради розраховує, що призначення відбудеться до кінця лютого.

 

Якову Смолію, чию кандидатуру на посаду голови Нацбанку вніс до парламенту президент України Петро Порошенко, для результативного голосування необхідно зустрітися з усіма фракціями і отримати схвалення профільного комітету, заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

"Було б правильним, щоб кандидатура, яка планується на голову Національного банку, змогла пройти зустріч зі всіма фракціями парламенту", – сказав він на брифінгу в понеділок.

За його словами, рішення парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності може бути вже цього тижня. Проте сама постановка питання про порядок денний буде залежати від того, коли буде комітет, і коли пройдуть співбесіди з усіма фракціями парламенту.

У той же час Парубій заявив, що парламент у лютому вирішить питання з призначенням голови Національного банку України.

"Планую цього місяця, якщо не на цьому тижні, то на наступному пленарному. Планую не затягувати з цим питанням і нагально поставити його на розгляд Верховної Ради України", - уточнив він.

Нагадаємо, що президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради проект постанови про звільнення Валерії Гонтарєвої з посади голови Національного банку. Президент також запропонував Раді призначити главою НБУ Якова Смолія, який зараз виконує обов'язки голови центробанку.

10 квітня 2017 року Валерія Гонтарева подала у відставку з посади голови НБУ, яку вона займала з червня 2014 року. Виконуючим обов'язки голови центробанку вона призначила свого першого заступника Якова Смолія.

Основними кандидатами на пост глави НБУ вважалися Яків Смолій і голова правління "Райффайзен банку Аваль" Володимир Лавренчук.