Для більшості підприємств зниження ЄСВ є недосяжним

18 сiчня 12:30

Однією з умов є середня зарплата не менше 4,5 тисяч, а це можливо лише для великих міст.

 

 

На практиці скористатися реформою єдиного соціального внеску та знизити відрахування за цією статтею зможуть дуже небагато підприємств в Україні.

Про це в статті для DT.UA пише: Юлія Самаєва.

Автор нагадує, що реформа ЄСВ передбачає зниження його ставки до 16,4%. Це крок назустріч підприємцям, які мають вивести з "тіні" "сірі" зарплати. Крім того, для юросіб і ФОП запроваджуються штрафи в розмірі від 1 до 30 мінімальних зарплат за допуск до роботи без оформлення трудових відносин, оформлення працівника на неповну зайнятість при фактичному виконанні роботи впродовж повного робочого часу, виплату зарплати без нарахування та сплати ЄСВ і податків, з порушенням виплати або в неповному її обсязі. Також збільшилися розміри штрафів за порушення порядку нарахування ЄСВ.

Читайте також: У Кабміні розуміють, що кредит довіри до нього майже вичерпано

При цьому компанії, які досі платили білі зарплати, опиняються в найменш вигідному становищі. Понизити ЄСВ зможуть лише ті юрособи, база нарахування яких у 2,5 разу перевищує середній показник нарахування цього внеску за 2014 р., середня зарплата на підприємстві збільшиться мінімум на 30% порівняно з 2014 р., а середній платіж на одного застрахованого співробітника після застосування коефіцієнта зниження ЄСВ (0,4) становитиме не менш як 700 грн. Але для того, щоб платити 700 грн ЄСВ, компанія має довести показник середньої заробітної плати до 4,5 тис. грн.

На практиці це прийнятно лише для великих міст, наприклад, у Києві, Донецьку, Дніпропетровську середня зарплата коливається від 3,7 до 5,4 тис. грн. В інших регіонах картина менш райдужна: у Херсонській, Чернівецькій, Кіровоградській областях середня зарплата не перевищує 2,6 тис. грн, а в середньому по Україні - 3,5 тис.

"Наскільки ймовірно, що за умов економічної кризи підприємці стануть піднімати зарплати співробітникам на 30%, тоді як сам уряд підвищення всіх соціальних виплат "заморозив" до грудня 2015-го?" - пише автор.

Детальніше читайте в статті Юлії Самаєвої Вижити за будь-яку ціну.