ДКЦПФР прогнозує внесення до Ради законопроекту про депозитарну систему вже восени

21 липня 12:00

Законопроект про депозитарну систему обліку може бути внесено на розгляд Верховною Радою восени цього року.

 

Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) Дмитро Тевєлєв.

«Багато фахівців вважають, що облік прав власності на цінні папери та кліринг повинні бути розділені. Відповідаючи на запитання «Як це може статися?», зазначу, що єдиний спосіб - це прийняття відповідних норм в законі», - говорить Д.Тевєлєв.

За його словами, проект закону про систему депозитарного обліку, який розробила ДКЦПФР, зараз розглядається робочою групою, що представляє інтереси учасників ринку і міжнародних організацій. «Цим документом передбачено таку модель, при якій облікова і клірингова функції будуть розділені», - зазначив Д.Тевєлєв.

При цьому він підкреслив, що є певна група експертів, які вважають, що не потрібно відокремлювати кліринг від облікової системи: «Так, на їхню думку, український ринок недостатньо сильний і розвинений для того, щоб розділяти ці функції по окремим фінансовим депозитарним установам».

Окрім того, додав він, існує і ряд інших підходів: «Припустимо, є проект закону про кліринг, розроблений Асоціацією «Українські фондові торговці» (АУФТ). Він теж передбачає поділ функції обліку та клірингу».

«Яким шляхом ми підемо - створимо окремий закон про кліринг або в одному законі опишемо і облікову, і клірингову систему - це предмет обговорення, чим ми зараз активно і займаємося з робочою групою», - резюмував глава ДКЦПФР.

Нагадаємо, що до питання створення в Україні центрального депозитарію ZN.UA зверталося вже неодноразово. Важливість цього елементу інфраструктури фондового ринку полягає в тому, що фактично ЦД - це єдина нотаріальна контора для всього ринку цінних паперів, що обслуговує і гарантує належне забезпечення прав власності не тільки юридичним особам, а й приватним інвесторам. До їх числа в Україні можна віднести близько 15 млн осіб, що володіють тими чи іншими правами на цінні папери.

В Україні, на жаль, такої єдиної контори не існує, тому що боротьба за право називатися центральним депозитарієм вже багато років точиться між Всеукраїнським депозитарієм цінних паперів (ВДЦП, раніше - Міжрегіональний фондовий союз, МФС), створеним профільними учасниками фінансового ринку за сприяння Національного банку та міжнародних фінансових організацій (МФО), і квазідержавним Національним депозитарієм України (НДУ), оперативний контроль над яким донедавна здійснював Віктор Івченко, екс-заступник міністра освіти і екс-глава держінвестицій.