ДФС хоче відібрати ліцензії у всіх видобувних компаній-порушників податкової дисципліни

16 грудня 15:44

Анулювання спецдозволів спричинить за собою скорочення видобутку газу в Україну, що загрожує необхідністю збільшувати його імпорт.

 

Державна фіскальна служба направила припис Державній службі геології та надр (Держгеонадра) на анулювання спецдозволів всіх видобувних компаній, навіть найменших порушників податкової дисципліни.

За даними ZN.UA, ДФС збирається позбавити ліцензій і тих компаній, хто несвоєчасно і не в повному обсязі сплачує податки, і тих, "хто сидить на родовищах, як собака на сіні", пише у своїй статті журналіст Ганна Люта.

В "чорний список" ДФС потрапила навіть на 100% державна компанія "Укргазвидобування". У неї ДФС рекомендує відібрати 15 спецдозволів за куди за менші гріхи, ніж у "Укрнафти" (15 місяців не платить ренту - ред.). Хоча глава "Укргазвидобування" Олег Похоренко переконував, зокрема, кореспондента ZN.UA, що ДФС просто вчасно не отримала підтвердження всіх обов'язкових виплат цією компанією.

На момент публікації цього матеріалу точної інформації про рішення уряду з приводу ліцензій на видобуток, зокрема вуглеводнів "Укрнафтою", не було.

"Але в будь-якому випадку, анулювання спецдозволів має, як кажуть, інший бік - компанії скоротять видобуток вуглеводнів. Принаймні, до вирішення спору з ДФС і Держгеонадрами. Значить, вуглеводні доведеться імпортувати..." - пише журналіст.

Спеціальні дозволи (ліцензії) на родовища і нафтогазоносні ділянки видає, контролює дотримання правил надрокористування та анулює Держгеонадра.