Держекоінвестагентство і японська NEDO впроваджують в Україні великі «зелені» проекти

21 вересня 11:17

Японська Організація з розробки новітніх енергетичних і промислових технологій (NEDO) і Державне агентство екологічних інвестицій України погодилися впровадити проекти комплексної модернізації вагонів метро та районної системи центрального теплопостачання відповідно до договору по Схемі зелених інвестицій (СЗІ).

 

Як повідомили ZN.UA в прес-службі Держекоінвестагентства, відповідний додаток до договору підписали в Києві глава відомства Сергій Орленко і віце-президент NEDO Юджі Кімура.

Обидва проекти передбачають використання японських надсучасних технологій енергозбереження, включаючи систему керування змінного струму та високоефективні великомасштабні промислові теплові насоси.
Мета проектів - зменшення кількості споживання енергії вагонами (Проект комплексної модернізації вагонів метро) і зменшення кількості використаного викопного палива для опалення (Проект збільшення ефективності районної системи центрального теплопостачання). Проекти спрямовані на скорочення обсягу викидів парникових газів.
У коментарі для ZN.UA С. Орленко відзначив, що в минулому році Держекоінвестагентство багато зробило, щоб почав працювати сам договір. Зокрема, була відпрацьована схема «зелених» інвестицій в першу чергу на проектах теплової санації - не тих, «які надвеликі, і не дуже технологічно місткі, але мають велике значення як з точки зору скорочення викидів парникових газів і енергозбереження, так і з соціальної боку».
За словами С. Орленко, тепер на черзі - великі проекти з використанням новітніх ефективних японських технологій.
Зі свого боку віце-президент NEDO Ю.Кімура зазначив, що, відповідно до «Спільної заяви про японсько-українське глобальне партнерство», укладеної главами Японії та України в січні 2011 року, NEDO в координації з Держекоінвестагентством будуть намагатися швидко обирати проекти, від яких очікується використання японських технологій, в якості проектів СЗІ і гарантувати їх впровадження. Компанія також буде продовжувати сприяння в частині вирішення проблеми глобального потепління і збільшення японських екологічних інвестицій в Україні.